Zeereservaten moeten migratieroutes van dieren volgen

Een dikkopschildpad wordt gadegeslagen als hij richting zee trekt. Beeld AP
Een dikkopschildpad wordt gadegeslagen als hij richting zee trekt.Beeld AP

Zeereservaten kunnen veel effectiever zijn als zij geen vast gebied omvatten, maar telkens van plaats veranderen. Wetenschappers zijn tot dit inzicht gekomen na bestudering van de migratiepatronen van bedreigde diersoorten als haaien, schildpadden en albatrossen.

Door deze dieren uit te rusten met een zender en hun bewegingen via de satelliet te volgen, kunnen de reservaten meebewegen met de migratiepatronen in de oceanen. "Twaalf jaar geleden had ik niet voor mogelijk gehouden dat we dit zouden kunnen", zegt Larry Crowder, zeebioloog aan de Amerikaanse Stanford University.

Volgens wetenschappers hebben de huidige zeereservaten weinig zin omdat bedreigde diersoorten slechts tijdelijk in de afgeschermde gebieden zwemmen. Op hun trektochten komen ze als snel in de onbeschermde gebieden terecht waar ze als bijvangst in de netten van grote vissersschepen eindigen.

Vooral de lederschildpad heeft zwaar te leiden onder de intensieve visserij. De populatie van de dieren, die al voorkwamen in de tijd dat dinosauriërs de wereld bevolkten, is de afgelopen twintig jaar met negentig procent afgenomen. Het aantal haaien dat jaarlijks als bijvangst eindigt wordt geschat op 50 miljoen. Ook de populatie albatrossen is sterk gedaald. De vogels komen geregeld vast te zitten in de vislijnen en verdrinken.

"Je zou kunnen zeggen dat deze soorten alleen beschermd kunnen worden door hen overal in de oceaan te beschermen, en dat was de oude benadering", zegt Crowder in The Independent. "Maar we hoeven niet de gehele oceaan te sluiten, we moeten alleen de plek afschermen waar zij samenkomen, waar de kans op bijvangst waarschijnlijk is, dan kunnen we de rest van de oceaan open houden."

Crowder wijst als voorbeeld op de trekroute van de dikkopschildpad die tussen Japan en Californië pendelt. De snelweg die zij gebruiken ligt afhankelijk van het seizoen 1000 kilometer ten noorden of ten zuiden van Hawaï. Nemen de schildpadden de zuidkant, dan heeft een statisch reservaat aan de noordkant weinig zin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden