Zeer velen gewogen en vaak te licht bevonden

Waar niemand hem vermoedde, ontmaskerde hij de Satan. Harry Potter? Halloween? De duivel in eigen persoon. Dinsdag overleed R.H. Matzken (75), de bijbelgetrouwe ijveraar voor christelijke identiteit, aan verwondingen die hij had overgehouden aan een auto-ongeluk.

Waar de Evangelische Omroep het soms lelijk liet zitten in de strijd tegen het oprukkende kwaad, stond baptist Rob Matzken pal. Waar christelijke scholen hun identiteit lieten verfletsen, daar was sinds 1981 Matzkens 'Bijbel en Onderwijs' (B & O).

De vechter tegen verval van 'bijbelgetrouw' christendom zat overal, van de Oekraïne tot in Zuid-Afrika en schreef veel, heel veel. Brochures, boeken, internetpagina's, ingezonden brieven, alles om aan de gevaren van deze tijd tegenwicht te bieden. En dat waren er nogal wat: marxisme, pokémon, feministen die stiekem heksen zijn, rekkelijke ideeën over de Bijbel - hij was de stuwende kracht achter de lesmethode 'Bijbel in de Basis', voor middelbare scholen- new age, evolutie, de charismatische beweging, homo's. En Donald Duck.

Soms trok hij op met een andere ijveraar voor de onversneden waarheid, oud-EO-voorman L.P. Dorenbos. Samen ontwaarden ze overal het occulte; Matzken schreef er het 'Occult zakwoordenboek' (2001) over. Het Reformatorisch Dagblad bond te strijd niet sterk genoeg aan, en de gemoderniseerde EO was hem 'te genuanceerd', zegt een medewerkster van B & O.

Matzken had niet alleen kritiek op de seculiere wereld, ook de christelijke kon op zijn onverbiddelijke oordeel rekenen. Of het nu een autoriteit was als Gereformeerde-Bondsvoorman J. van der Graaf, of de christen-wetenschappelijke alleskunner W. Ouweneel van de Evangelische Hogeschool (waarvan Matzken medeoprichter en docent was): Matzken woog ze en bevond ze te licht.

Conflicten waren onafwendbaar. Dat bleek zelfs in zijn eigen geesteskind Bijbel & Onderwijs. De bejaarde maar onvermoeibare missioloog wilde onder de paraplu van B & O een 'Centrum voor islamvragen', dat, niet verwonderlijk, op de immense gevaren van de oprukkende islam wilde wijzen. Hij schreef er op 26 januari een vlammend betoog over, onder meer naar kamerleden en Trouw. Curieus: onder het pseudoniem Koen Raad. Volgens een betrokkene moest die schuilnaam verhullen dat er binnen B & O onenigheid bestond over Matzkens nieuwste frontlinie. Volgens een bestuurslid was Matzken bang voor islamitische wraakacties.

Op een website voor de verdediging van het christelijk geloof schetste een sympathisant hem als een herdersjongen die zo vaak schreeuwde: 'een wolf heeft het op m'n schapen gemunt', dat het zijn zeggingskracht verloor. Tegen wil en dank werd Matzken zo 'de handlanger van de wolf'. ,,Als je niet beter wist zou je er een complot achter denken.''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden