Zeer koude oktober

Oktober is een zeer koude maand geweest. De Bilt komt waarschijnlijk uit op een maandgemiddelde van 8.0 tegen normaal 10.5. Slechts 8 wijnmaanden waren deze eeuw nog kouder.

Wat oktoberkou betreft stonden wij niet alleen. Aan de hand van dagelijkse maxima en minima kom ik voor de Zweedse stad Kiruna uit op een voorlopig maandgemiddelde van 8.5. Dat is 1.4 lager dan het kouderecord uit 1968 en ruim 7 onder het langjarige gemiddelde. Zeer koud waren ook de hogere delen van de atmosfeer. Boven De Bilt op 5 kilometer gemiddeld bijna 24 (normaal 19). Een snipverkouden bovenlucht betekent doorgaans veel onweer.

In Dordrecht onweersverschijnselen (donder/bliksem en weerlicht) op 16 opeenvolgende dagen: 15-30 oktober. Behalve zeer koud was oktober ook heel nat. Gemiddeld valt er 73 mm. Oktober 1992 komt uit op een voorlopig landelijk gemiddelde van 105 mm. Recentelijk waren 1984, 1982 en 1981 nog natter met 111, 115 en 148 mm. De meeste neerslag werd in Noord-Holland opgevangen. Enkele cijfers: Nieuwe Niedorp 223 mm, 't Zand 218 en Uitgeest en Castricum 208, tegen slechts 56 op Twenthe.

De overgang van oktober naar november verloopt dit weekeinde op de meeste plaatsen droog. Alleen aan de kust kan vandaag nog een enkele (hagel)bui vallen. In de rest van het land droog en perioden met zon, maar ook gebieden met mist of lage wolken. Die kunnen de hele dag blijven hangen. Daar blijft het kwik onder de 5; elders wordt het nog een graad of 8. De wind is zwak, hoofdzakelijk uit richtingen tussen west en noord. Onder een Azorenhogedrukuitloper wordt het de komende nacht opnieuw vorstig met minima tot 3.

Morgen op veel plaatsen mist, maar 's middags ook regionaal zonneschijn. 's Avonds toenemende bewolking. Middagtemperaturen: in opklaringsgebieden rond 9; in nevelige streken slechts 3-4. De wind wordt zuidwestelijk en neemt aan de kust 's avonds toe tot krachtig. Op maandag regenkansen en veel wind onder invloed van een uitdiepende stormdepressie (965 hPa) langs Schotland. Wel aanvoer van veel zachtere lucht.

Gisternacht een koud nachtje in het oosten (Eelde 2.1, Hoogeveen 1.3). In de IJmondregio nog enkele fikse buien met hagel en onweer (Beverwijk 13 mm). Overdag regionaal 'het mooiste weertje van de wereld' met veel zon, weinig wind en schitterende vergezichten maar ook enkele zich plaatselijke ontwikkelende 'binnenlandse' buien (Bennekom 4 mm). Verder regionaal mist en laaghangende wolken. Daardoor lage maxima: Losser 4.5 tegen 10.8 in het Zeeuwse Westdorpe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden