Zeer koud met een schrale oostenwind

BEN LANKAMP

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een omvangrijke depressie boven de oceaan, komt een oostelijke stroming op gang. Daarmee wordt vandaag en dit weekeinde van oorsprong continentaal arctische lucht naar Nederland getransporteerd. De aangevoerde lucht is vanzelfsprekend koud, maar ook kurkdroog, wat ervoor zorgt dat het erg schraal wordt.

Vanmiddag ligt het kwik tussen 2 graden in Groningen en 5 graden in Limburg. Door de straffe oostelijke wind voelt het echter beduidend kouder aan. Het weerbeeld bestaat vandaag verder uit wolkenvelden en van tijd tot tijd zon, vooral in de ochtend. Verder blijft het overwegend droog.

Vanavond zakt het kwik al snel weer onder het vriespunt en komende nacht vriest het licht of matig. De minimumtemperatuur komt uit tussen -2 en -5 graden. In het zuiden heeft bewolking verder de overhand, in het noorden komen opklaringen voor.

Morgen overdag houdt in het zuiden de bewolking de overhand en er valt later op de dag ook wat sneeuw. De maximumtemperatuur komt er rond 2 graden uit. In het noorden is het droog en schijnt soms even de zon, bij temperaturen rond het vriespunt. Op een aantal plaatsen blijft het zelfs de hele dag vriezen: een ijsdag. Er waait een schrale, ijzige oostenwind die matig of vrij krachtig is, aan zee hard, kracht 4 tot 7. Misschien dat de wind in het Waddengebied zelfs even stormachtig wordt: 8 Bft. De gevoelstemperatuur is zeer laag en ligt in de ochtend en avond tussen -10 en -15 graden.

In de nacht naar zondag wordt het weer droog en komen er meer opklaringen. Het gaat licht of matig vriezen: het minimum komt uit tussen -2 en -6 graden. Zondag overdag schijnt van tijd tot tijd de zon. Het wordt 0 tot 3 graden. Het waait nog steeds fors uit oostelijke richtingen. Pas in de avond gaat de wind geleidelijk afnemen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden