'Zeeland, zoek aansluiting bij Vlaanderen'

Karla Peijs: Provincie heeft niets te zoeken bij Zuid-Holland of Brabant

Wat Karla Peijs betreft zoekt Zeeland samenwerking over de grens, met Oost- en West-Vlaanderen. Ze zei het wat uitdagend, maandagmiddag op Radio 1, maar het is zeker geen onbezonnen afscheidswoord van de vertrekkend commissaris van de koningin.

Meent u dat nou serieus?

"Jazeker. Zeeland heeft qua samenwerking niks te zoeken bij Zuid-Holland of Noord-Brabant. Als we daarbij aansluiten, zijn we een wormvormig aanhangsel, gaan we altijd ten onder, want getalsmatig stelt Zeeland bij zo'n provinciale samenvoeging niks voor.

"En we worden er niets wijzer van, ook financieel niet. Zeeland en Zuid-Holland zijn net zo armlastig. Ik vind dat je zo'n herindeling alleen moet doen als je er wat mee opschiet. En dat is het geval bij samenwerking met Vlaanderen."

Hoezo?

"We delen de Westerschelde, daar eten we allebei van. En het kanaal van Gent naar Terneuzen. De economie in Oost- en West-Vlaanderen en die van Zeeland zijn nauw met elkaar verweven.

"Het is helemaal niet gek om voor samenwerking de grens over te gaan. Dat doen we nu ook al in de Euregio Scheldemond. Daarin zitten deze drie provincies en die hebben wat voor elkaar over. Dat heeft niks met aantallen te maken; dat gaat over gezamenlijke belangen, over één arbeidsmarkt.

"Zeeland heeft te maken met krimp, maar Vlaanderen niet en dus komen Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen om te wonen en te werken. Dat is prima, daar is niks mis mee. Het is één regio."

Minister Plasterk (binnenlandse zaken) ziet in herindeling vooral bestuurlijke winst. Minder ambtenaren, minder bestuurders.

"Er moet allicht een nieuw provinciehuis komen. In Den Bosch? Of in Den Haag? Den Haag heeft nog nooit naar Zeeland omgekeken. En dan ben je vanuit Sluis drie uur onderweg naar het provinciehuis."

Maar volgens minister Plasterk gaat niemand ooit naar het provinciehuis.

"Plasterk weet niets van provincies."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden