Zeeland staat afschot in natuurgebied toe

In natuurgebied de Kop van Schouwen mogen honderden damherten worden afgeschoten, oordeelde de rechtbank in Middelburg deze week.

Sinds 2 januari mogen jagers in natuurgebied de Kop van Schouwen 267 damherten afschieten. Maar de eerste tijd zijn er nog niet veel ingeroosterd, vertelt Kees de Lange van Staatsbosbeheer, een van de beheerders. „Het is een emotionele gebeurtenis. We willen niet te veel commotie. Niemand vindt dit leuk.”

De provincie Zeeland wil de jacht vooral toestaan om verkeersongevallen te voorkomen. Damherten (35 tot 150 kilo) rennen nogal eens naar het omliggende poldergebied, voor gras, fruitbomen of suikerbieten. Maar daarvoor moeten ze de doorgaande wegen bij Burgh-Haamstede of Renesse trotseren. Deden zich in 2007 nog zeven verkeersongevallen met damherten voor, vorig jaar waren dat er 28. Voor mensen liepen ze overigens goed af.

Zeeland verstrekte in 2005 al een vergunning voor het afschieten van het teveel aan damherten buiten de Kop van Schouwen, maar dat houdt hun aantal volgens de provincie onvoldoende in toom. Jagers mogen nu ook schieten ín het natuurgebied, tot het broedseizoen in maart. Volgens de wildbeheereenheid – de koepel van jagers en natuurbeheerders – is het aantal damherten in een paar jaar tijd gegroeid van 200 naar 760.

Ecologen van onderzoeksbureau Alterra adviseerden in 2005 om het aantal damherten in dit gebied te beperken tot 325. Dan zouden de dieren goed en gezond kunnen leven en weinig overlast geven in de omgeving.

De onderzoekers pleitten voor afschot, maar waarschuwden ook: „Het is een illusie om te denken dat men met een beheersbare groep herten gevrijwaard is van aanrijdingen.”

Een groot natuurgebied afrasteren is te duur en landschappelijk geen gezicht, maar volgens de Alterra-onderzoekers zijn er tal van andere mogelijkheden. Een infraroodsysteem bijvoorbeeld, dat wild langs de weg detecteert en een signaal afgeeft aan automobilisten. Beter nog zijn snelheidsbeperkingen en het ’s nachts afsluiten van lokale wegen.

Op Schouwen zijn wel wildspiegels geplaatst, die het licht van koplampen weerspiegelen en wild afschrikken, maar op de doorgaande wegen mag nog tachtig gereden worden. „Een beperking zou al veel schelen,” erkent De Lange. „Met zestig kilometer per uur wordt het heel lastig om een damhert dood te rijden.”

Het afschot wordt volgens hem goed geëvalueerd. „Een populatie van 325 is een streefgetal. Daar moeten we ons niet op blindstaren.”

De natuur ondervindt tot nu toe geen last van de herten. „Op 2000 hectare kun je niet zeggen dat je over de damherten struikelt,” vertelt Kees de Lange. „De dieren helpen, samen met reeën en runderen, het gebied open te houden. Door de begrazing raakt niet alles begroeid met duindoorn, blijft het grasland kort en kunnen duinen stuiven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden