Zeeland mag damherten niet laten afschieten

(TROUW)

Het provinciebestuur van Zeeland heeft eerder dit jaar ten onrechte ontheffing verleend voor het afschieten van damherten. De rechtbank haalde gisteren een streep door de provinciale toestemming om de dieren te bejagen in de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. De protesterende Stichting Faunabeheer werd in het gelijk gesteld.

Damherten zijn beschermd door de Flora- en faunawet en er mag in principe niet op worden gejaagd. In bepaalde gevallen is wel ontheffing mogelijk, bijvoorbeeld als er te veel zijn in een gebied.

De rechter overwoog echter dat zo'n ingreep in de populatie alleen is toegestaan wanneer het welzijn van de damherten in gevaar komt. Dat is in dit geval niet aangetoond.

Ook de methode die de provincie wilde toestaan om het aantal grauwe en Canadese ganzen te verminderen, kan volgens de wet niet door beugel.

De rechtbank is het ermee eens dat het toegenomen aantal ganzen schade veroorzaakt. Daarom moet hun aantal verminderen. Maar dat mag nu eenmaal niet met fuiken en vangkooien, zoals de provincie toestond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden