Zeeland maand zonder trein door spoorwerkzaamheden

middelburg – Een hele maand geen treinen in Zeeland. Gedeputeerde George van Heukelom (SGP) kon zijn oren in eerste instantie niet geloven. „Ze zijn toch niet gek geworden! Je gaat Zeeland toch geen hele maand isoleren”, dacht hij. Dat terwijl hij juist belde met spoorbeheerder ProRail om zijn beklag te doen over de afsluiting van het spoor in oktober. Toen duurde het werk een week. Inmiddels is de gedeputeerde bijgedraaid. „Alles wordt uit de kast gehaald om de overlast te beperken.”

Vanaf morgen tot en met 21 april vervangt ProRail vijftig kilometer spoor tussen het Brabantse Bergen op Zoom en het Zeeuwse Vlissingen. Dit is nodig omdat het spoor te oud is, vertelt woordvoerder M. van Daalen van de NS. „Toen ik laatst in de trein zat, had ik het gevoel over een hobbelweggetje te rijden.” Daarnaast verwacht ProRail een stijging van het goederenvervoer per trein van en naar de haven van Vlissingen. Om geluidsoverlast tegen te gaan, vervangt de spoorbeheerder de houten dwarsliggers door betonnen exemplaren. ProRail werkt verder aan bovenleidingen en vernieuwt de kiezels onder de rails. Van de 35 overgangen gaan er 24 tijdelijk dicht.

De NS zetten stopbussen in als vervangend vervoer. Daarnaast zijn er vier ’directlijnen’ tussen de belangrijkste steden. Via een informatiecampagne zijn de Zeeuwen op de hoogte gebracht.

Vlissingen en Middelburg verwachten overlast voor scholieren. Die moeten omfietsen als spoorwegovergangen gesloten zijn. In Vlissingen betaalt ProRail een pendelbusje dat inwoners van de ene naar de andere kant van het spoor brengt. Volgens de gemeenten kunnen de meeste Zeeuwen leven met de treinloze maand.

„Er waren wat mensen boos, maar dat is nu opgelost”, vertelt PvdA-wethouder Kees Knuit van Reimerswaal. „Van de vier overgangen gaan er nu maximaal twee tegelijk dicht.”

Volgens ProRail kan het voorkomen dat trajecten vaker voor langere tijd worden afgesloten. Woordvoerder Ilse Heemsekerk: „We merken dat dit duidelijkheid geeft. Bijkomend voordeel: het is goedkoper.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden