Zeegezichtenschilder op de Drentse hei

Raad eens wie dit Drentse landschap met ploegende boeren heeft geschilderd? Is uw eerste ingeving -- net als bij de verslaggever - dat het misschien Vincent van Gogh is? Per slot van rekening is hij in Drenthe geweest, al was dat maar enkele maanden. Het was lang genoeg om schetsen en schilderijen te maken van zijn favoriete onderwerpen: het landschap en boeren. Alleen klopt het jaartal niet: Van Gogh was in 1883 in Drenthe, dit schilderij dateert uit 1877.

De wolkenlucht doet ook wel denken aan Jacob van Ruisdael en andere grote landschapsschilders. Conservator Annemiek Rens van het Drents Museum in Assen kan zich voorstellen dat niet veel mensen spontaan Mesdag herkennen in deze nieuwe aanwinst. Mesdag? Die is toch van de zeegezichten en Panorama Mesdag? Dat klopt, maar de Haagse Schoolkunstenaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) reisde regelmatig met zijn vrouw Sientje, die ook schilderde, naar Vries in Drenthe. Daar woonden zijn broer Taco en schoonzus Gesina, ook allebei schilders. Dan trokken ze er met z'n allen op uit met schetsboek en palet. Er kwamen daar wel meer kunstenaars over de vloer, zoals Anton Mauve, Willem Roelofs, Max Liebermann en Jan Wiegers. Nu herinnert in Vries niets meer aan deze kleine kunstenaarskolonie. Ook het huis van Taco en Gesina staat er niet meer.

Dit schilderij is één van de weinige Drentse landschappen van Mesdag. Het is zo lekker los geschilderd, dat hij het misschien wel in de open lucht heeft gemaakt. Die veronderstelling baseert Rens ook op de achterkant van het werk. Daar schreef Mesdag met grote letters: 'Verzonden per spoor, Vries 29 september 1877'.

Het werk maakte ooit deel uit van de collectie van Panorama Mesdag in Den Haag en kwam daarna in particuliere collecties in onder meer de Verenigde Staten terecht. Het Drents Museum heeft het met steun van de Vrienden van het museum aangekocht voor zijn 'Drentse Meestercollectie'. In deze verzameling zitten werken van onder meer Van Gogh (De Turfschuit), Liebermann, Wiegers, Mesdag (Gezicht op de kerk van Vries) en ook van Sientje, Taco en Gesina Mesdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden