Zeeforel wil het liefst door naar Drenthe

Een coalitie van natuurliefhebbers, overheden en sportvissers zet vandaag honderden zeeforellen uit in het Lauwersmeer.

De zeeforel kan ruim een meter groot worden. Vroeger had deze zalmachtige een vrije route naar zijn paaigebieden in Groningen en Drenthe. Tot de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten met een dijk en op andere plekken sluizen en gemalen verschenen. De trekvis verdween daarmee uit de binnenwateren van de drie noordelijke provincies.

De coalitie wil de barrières in de trekroute passeerbaar maken, zodat de vissen over enkele jaren via het Lauwersmeer, langs de stad Groningen naar beken in Drenthe en Groningen kunnen zwemmen om daar te paaien. Misschien is het uitzetten vijf tot tien jaar nodig.

Afgezien van het aanpassen van dammen en stuwen, moet de coalitie ook werken aan een betere waterkwaliteit. Ook herstellen vrijwilligers zand- en grindbedden waarop de zeeforel eitjes kan afzetten. Tegelijkertijd wordt samenwerking gezocht met recreatieondernemers langs de gehele route om sportvissers welkom te heten.

Dat clubs als de Waddenvereniging en Staatsbosbeheer herstel van de vispopulatie combineren met het ontwikkelen van een sportviseconomie is ongebruikelijk. Maar de coalitie heeft een voorbeeld. Op het Deense eiland Funen wordt het uitzetten van zeeforel, het verwijderen van barrières en het promoten van de sportvisserij ook gecombineerd. Het resultaat, na 25 jaar, is een gezonde zeeforelpopulatie en 64.000 extra overnachtingen door sportvissers in het gebied. Hiermee worden de jaarlijkse investeringen in natuurherstel en promotie ruimschoots terugverdiend.

De eerste honderden zeeforellen zijn gefinancierd door de provincies Groningen en Friesland. Voor een meerjarig programma is begin februari een aanvraag ingediend bij het Waddenfonds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden