Zeediertjes hebben zelfs baat bij turbine

Het bestaan van windmolenparken op zee heeft amper invloed op de fauna in het gebied waar de windmolens zijn gebouwd. Het minileven op en rond de zeebodem wordt zelfs gestimuleerd door de aanwezigheid van de betonnen fundamenten waarop de palen staan. Er zijn nieuwe soorten gevonden. Voor grotere dieren als vogels en vissen is het beeld wisselend.

Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht bij het Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden. Nederlands grootste windpark, dat vijf jaar bestaat, telt zestig molens op een oppervlakte van veertien vierkante kilometer. Eigenaar Eneco heeft er, als onderdeel van de vergunning, onafhankelijk onderzoek laten verrichten. De betonnen funderingen met stortsteen eromheen bieden een geheel nieuw leefgebied. Dat heeft geleid tot een toename van het kleine dierenleven. Er zijn 85 soorten gevonden, met name kreeftachtigen, gelede wormen, mosdiertjes en neteldieren. Twee van hen zijn nog nooit in de Nederlandse Noordzee aangetroffen. Dat zijn een mosdiertje en een vlokreeftje.

Bij de grotere dieren zijn de windmolens niet van invloed op het aantal bruinvissen. Dat komt overeen met onderzoek bij het windpark voor de kust bij Egmond. Bij de vogels profiteren aalscholvers en meeuwen van de aanwezigheid van het windmolenpark. Zij rusten graag uit op de werkplatforms op de turbines. Het aantal Jan van Genten en zeekoeten is echter wel afgenomen, aldus de studie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden