null Beeld koos
Beeld koos

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Zeearenden worden vaak gepest door buizerds, dat kan riskant zijn

Eerst kwamen ze alleen in de winter op bezoek, later bleven ze ook ’s zomers wel hangen, en sinds 2006 broeden zeearenden in Nederland. Zo’n dertig jaar lang volgde natuurfotograaf Martijn de Jonge die imposante roofvogels. Vorige week hield hij er een presentatie over op de jaarlijkse roofvogeldag.

Het viel Martijn op dat zeearenden vaak worden gepest door buizerds. Dat kan riskant zijn. Buizerds zijn vrij grote roofvogels, maar veel kleiner dan zeearenden met hun soms wel tweeënhalve meter spanwijdte. Nu staan die reuzen onder vogelaars bekend als log en traag en dus niet zo gevaarlijk, maar dat is ­onterecht. Ze zijn verrassend snel en wendbaar. Behendig stelen ze vissen van visarenden. Martijn vertelde over een visarend die met zijn eerste vangst direct naar een zeearend vloog en de vis afstond, om vervolgens een nieuwe vis te vangen. Dat scheelde hem blijkbaar een schermutseling die hij toch zou verliezen.

De buizerdjes aten met de arenden mee tot ze zelf werden opgegeten

Behalve aan visarenden heeft Martijn zeearenden vis zien ontfutselen aan meeuwen en aalscholvers. Behalve vis eten zeearenden trouwens veel gevogelte – in Nederland zelfs meer dan vis – dankzij het grote aanbod van jonge grauwe ganzen. Verder vangen ze veel meerkoeten, maar ook eenden en futen. Zelfs ­buizerd staat op het menu. Soms plukken zeearenden buizerdjongen van hun nest, om aan hun eigen kuikens te voeren. Vandaar die vijandigheid van buizerds!

In een Duits vogeltijdschrift las Martijn een artikel over een paartje bij Gifhorn dat buizerdnesten afstroopte en minstens zeventien jonge buizerds naar het eigen nest bracht. Daar leefden ze nog een tijd, voor ze door de arendkuikens werden opgegeten. De buizerdjes aten onderwijl mee van de andere prooien die de arenden serveerden.

Het jaar erop werden weer jonge buizerds aangevoerd, meer dan het enige arendjong op kon. Twee jonge buizerds overleefden het, en vlogen zelfs uit, samen met de jonge arend.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden