Zeearend boven de stadsrand

Op een zonnige novembermiddag loop ik met een vriendin één van mijn vaste ommetjes, rond Noorddijk, ten oosten van de stad Groningen. Eén stap buiten de bebouwde kom zien we een roofvogel naderen. Ik zie wel vaker roofvogels naderen, maar dit is een andere dan die er meestal naderen. Hij lijkt groot en ziet er zo steviggebouwd uit, dat ik even aan een gier denk. Maar als hij niet eens zo hoog overvliegt, schuin boven ons, kan ik door de verrekijker zijn massieve snavel zien, een echte arendsnavel. Met de puntstaart erbij kan het niet missen: zeearend.

Zeearenden hangen vaak rond in het Lauwersmeer en ook bij het Zuidlaardermeer. Wie van Lauwers- naar Zuidlaardermeer vliegt, schampt eerder aan de westkant langs de stad dan aan de oostkant, maar waarom zou een arend op een zonnige novembermiddag niet net als wij een ommetje maken?

In november kunnen er trouwens heel goed Duitse zeearenden ons land binnen zweven. In Holstein broeden tientallen paren. Ook in Oost-Duitsland en Polen zijn zeearenden vrij talrijk. Elke winter zwerven er wel zeearenden naar Nederland.

Tegenwoordig overzomeren ze ook wel bij ons en enkele paartjes broeden hier zelfs. Soms mislukt dat broeden ook, bijvoorbeeld doordat de nesten verstoord worden door 'zeearend-spotters'. Met arenden valt nou eenmaal niet te spotten.

Met een spanwijdte van meer dan twee meter zijn zeearenden 's lands grootste roofvogels. Ze leven van visserij en pluimvee. In ondiep water vangen ze karpers. Ook eten ze meerkoeten, eenden, ganzen of zwanen; 't is maar wat de pot schaft.

De zeearend koerst naar het zuidoosten, en in het zuidoosten ligt het Zuidlaardermeer. Wij niet, wij vervolgen ons ommetje rond Noorddijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden