Zedenzaak brengt zetel Roy Moore in gevaar

Roy Moore tijdens een vampagnebijeenkomst in Fairhope, Alabama. Beeld ANP

De Republikeinse meerderheid wankelt doordat kandidaat Roy Moore wordt beschuldigd van aanranding.

De Republikeinse greep op de macht in Washington wankelt als gevolg van een mogelijk seksmisdrijf van bijna veertig jaar geleden. Nu Roy Moore, de Republikeinse kandidaat voor een senaatszetel namens de staat Alabama, er van wordt beschuldigd in 1979 een meisje van 14 aangerand te hebben, is die zetel opeens niet meer zo veilig.

In het conservatieve Alabama leek Moore zeker van de winst in de verkiezing op 12 december. Daarmee zouden de Republikeinen in de Senaat hun meerderheid van 52 van de 100 zetels behouden. Maar dat veranderde donderdag toen de Washington Post met het verhaal kwam van de nu 53-jarige Leigh Corfman. Volgens haar nam Moore haar twee keer mee naar zijn afgelegen huis. De eerste keer zoende hij haar, de tweede keer kleedde hij haar gedeeltelijk uit en werd hij handtastelijk.

De Washington Post sprak diverse getuigen aan wie ze er indertijd iets van vertelde. De krant vond ook andere vrouwen met wie de toenmalige dertiger het probeerde aan te leggen toen ze nog heel jong waren, tussen de 16 en 18 jaar.

Seks van een volwassene met iemand vanaf 16 jaar was niet illegaal in Alabama, en is het nu ook niet, maar wordt in veel andere Amerikaanse staten als verkrachting gezien­­.

Verkiezingen

Republikeinse kopstukken namen onmiddellijk afstand van Moore, maar de meesten hielden een slag om de arm: hij moet zich terugtrekken als de beschuldigingen kloppen, vinden ze. Moore (70) ontkent echter alles. Voor hij de politiek in ging was hij vooral bekend als degene die als opperrechter van Alabama bleef volhouden dat homoseksualiteit een zonde was, en homo’s dus geen goede ouders konden zijn.

Een probleem voor de Republikeinen is dat Moore, zelfs als hij zich terugtrekt, niet meer van de stembiljetten kan worden verwijderd. Een alternatieve kandidaat moet de kiezers dus oproepen, hem er op het stembiljet bij te schrijven. Dan nog is de kans aanwezig dat de Republikeinse stemmen verdeeld worden over twee kandidaten en dat de Democraat­­ de zetel wint.

Dat zou voor de Republikeinen een ernstige tegenslag zijn. Hun huidige­­ meerderheid in de Senaat is nu vaak al te klein om belangrijke wetgeving er door te krijgen, omdat er altijd wel een paar dissidenten zijn. De afgelopen maanden heeft vice-president Pence al vijf keer een doorslaggevende stem moeten uitbrengen omdat de stemmen staakten.

Steve Bannon

De affaire is ook pijnlijk voor Steve Bannon, de media-ondernemer die tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar adviseur was van Donald Trump en na diens verkiezing enige tijd als strategisch adviseur werkte in het Witte Huis. Na zijn ontslag uit die functie ontpopte Bannon zich als strijdbaar verdediger van Trumps ideeën, strijdbaarder dan Trump zelf.

Terwijl de president zo goed en zo kwaad als het gaat samenwerkt met de door hem vroeger zo gesmade Republikeinse politici, zoals fractieleider in de Senaat Mitch McConnell, probeert Bannon hen juist de voet dwars te zetten en ageert hij openlijk voor het afzetten van McConnell.

Bannons strijdmethode is het naar voren schuiven van zijn eigen kandidaten in Republikeinse voorverkiezingen, als alternatief voor de zijns inziens al te brave kandidaten die de partij-organisatie wil. Zijn eerste succes op dat gebied: de nominatie in Alabama van Roy Moore.

Trump zelf, die vorig jaar de onthulling overleefde van een video waarop hij opschepte over het aanranden van vrouwen, leek nog niet echt overtuigd van de schuld van Moore: “Iets wat alleen nog maar een aantijging is – en in dit geval van lang geleden – mag niet iemands leven vernietigen.” Maar in tegenstelling tot Roy Moore repte hij niet over ‘nepnieuws’.

Lees ook: ‘Niets aan de hand met Roy Moore’, vinden Amerikaanse conservatieven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden