Zedenagenten gaan undercover

CAROLIEN OMIDI

Het is volop lente en de temperatuur loopt vaak al op naar 30 graden. De winterjassen zijn allang in de kast opgeborgen. De zonnige, gebloemde jasjes er weer uit gehaald. Mensen zijn meer buiten en veel vrouwen en meiden dragen loszittende hoofddoeken, strakke jasjes en kuitbroeken.

Traditioneel vormt de lente het sein voor de moraliteitspolitie om een offensief te starten. De agenten staan duidelijk herkenbaar op pleinen, langs grote straten of voor winkelcentra om vrouwen met een 'foute' hidjab aan te spreken of op te pakken. Ook mannen met een korte broek - weliswaar een schaars fenomeen - of een al te westers kapsel zijn doelwit van de Gashte Ersjad, zoals de zedenpolitie in het Perzisch wordt aangeduid. Nou is dat op zich niet zo nieuwswaardig - het zou opvallender zijn als ze dat opeens niet meer zouden doen - maar dit jaar is er wel iets bijzonders aan de hand.

Er zijn nu namelijk voor het eerst naast de geüniformeerde Gashte Ersjad maar liefst 7000 undercover-zedenagenten ingezet. Die kijken of mannen, maar in het bijzonder vrouwen, zich aan de islamitische kleding- en gedragsvoorschriften houden. Wat ook riskant is: popmuziek uit je autoraampje laten knallen, paraderen met je hond, of als meisje met je buurjongen een ijsje gaan eten.

Wie zich hierover misschien wel de meeste zorgen maken, zijn de ouders van tienerdochters. De meiden willen immers naar buiten, gekleed in openhangende jassen zonder knopen, die sinds twee jaar in de mode zijn geraakt. Het liefst met een groepje jongens erbij, lekker rondhangen op een van de grote pleinen in de stad, of pizza eten in een luxe winkelcentrum. Dat wordt nu dus extra gevaarlijk.

De nieuwe maatregel zou heel goed een reactie kunnen zijn op een app die afgelopen jaar werd gelanceerd, 'Gershad' genaamd. Hierop kunnen gebruikers van android-telefoons elkaar waarschuwen door op een plattegrond aan te geven waar ze de moraliteitspolitie hebben gezien. Maar met die undercover-hidjab-agenten overal, lijkt die app aan kracht te zullen inboeten.

De nieuwe geheim agenten dienen ook alert te zijn op de laatste trend onder Iraanse vrouwen: autorijden zonder hoofddoek. Ze gaan hierbij erg omzichtig, om niet te zeggen geniepig, te werk. Tot een directe confrontatie komt het namelijk niet. Nee, de hoeder der goede zeden geeft deze misdaad plus het nummerbord door aan de politie. En die stuurt dan een oproep aan de automobiliste om zich te melden op het politiebureau. Doet ze dat niet, dan zal zij haar auto in de toekomst niet kunnen verkopen.

Veel burgers zijn boos over het aanstellen van de 7000 extra agenten. Bovendien vinden ze het geldverspilling. Liever zouden ze zien dat dit geld wordt geïnvesteerd in milieubescherming of corruptiebestrijding.

Ook de gematigde president Rohani vindt de nieuwe maatregel maar niets. Hij ziet hierin een aantasting van de menselijke waardigheid. De politie maakt echter deel uit van de strijdkrachten en staat onder geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. Dat deze een zeer conservatieve koers vaart, werd deze week opnieuw duidelijk toen hij Antalya 'een oord van zonde en losbandigheid' noemde en zei dat reclame voor vakanties naar deze Turkse badplaats moet worden verboden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden