’Ze zwijgt mijn Nederlandse vriend dood’

„En toen kwam mijn moeder ineens met een vent die tien jaar ouder was, een accountant die mijn oom graag in de familie wilde hebben.” De toen 21-jarige Ravi ontmoette de door haar Hindostaans-Surinaamse familie gewenste bruidegom een paar keer.

„Hij wilde een traditionele vrouw die braaf mee zou gaan naar de tempel en overal ’ja en amen’ op zou zeggen. Dat was ik absoluut niet. Toch wilde hij trouwen. Ook hij werd gedwongen. Hij durfde zijn familie niet teleur te stellen en mijn familie niet te beledigen. Zo complex is het.”

Ravi vluchtte het huis uit naar een vriendin. Toen ze thuis haar spullen op wilde halen, werd ze geslagen door haar moeder. „Het dreigde uit de hand te lopen. Ik belde mijn vriendin en vroeg haar me te komen halen. Buiten doken er ineens allemaal boze neefjes en een tante op. Ze wilden me niet laten gaan. Mijn vriendin heeft de politie gebeld. Onder bescherming kon ik weg.”

Ze deed een hbo-opleiding, ging daarna naar de universiteit. Ze woonde in een studentenhuis waar regelmatig het telefoonnummer moest worden veranderd. Haar familie bleef bellen, stond soms voor de deur, stalkte haar. „Het was afschuwelijk. Ik ben Den Haag uitgevlucht en naar Amsterdam verhuisd.”

De angst is elf jaar later minder. Ravi komt weer bij haar ouders. Maar er kan niet veel besproken worden. „Ik heb al vier jaar een Nederlands vriendje. Mijn moeder wil hem niet ontmoeten. Ze wil niets over hem horen. Ze zegt trots op me te zijn, dat ik afgestudeerd ben en het goed doe. Maar ze schaamt zich blijkbaar voor de hele waarheid.”

Ravi leidt een dubbelleven. „Ik ben nog steeds bang voor mijn moeder. En ik heb schuldgevoelens. Alsof ik iets fout heb gedaan. Maar toch blijf ik mijn moeder vergeven. Het is mijn moeder. Ik ben vroeger geslagen, ze zocht een man voor me die ik niet wilde en ze zwijgt de jongen die ik nu liefheb dood. Soms wil ik niets meer met haar te maken hebben. Maar als ik dan een maand niet in Den Haag ben geweest, voel ik me ook weer schuldig. Dan zet ik mijn masker weer op en ga daar toneelspelen.”

Wat haar betreft mag huwelijksdwang strafbaar worden gesteld. „Ik heb doodongelukkige nichtjes die uitgehuwelijkt zijn. Ik maak me ook zorgen over mijn zusje. Misschien komt mijn moeder binnenkort voor haar ook met een accountant aanzetten. Je geeft als kind niet zo snel je moeder aan,maar het zou heel goed zijn als mensen uit je omgeving wel op tijd een noodsignaal afgeven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden