'Ze zouden blanke jongens in dikke auto's ook vaker moeten controleren'
Het komt regelmatig voor dat de politie op basis van een etnisch profiel mensen aanhoudt, ook zonder dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Is dat discriminatie en komt het vaker voor? Trouw vroeg het in Almere.
Jack Singh, achtergrond: India
Jack Singh eet samen met twee collega's een frietje op het stationsplein. Ze werken aan de overkant in het WTC-gebouw. "Ik heb nooit problemen met de politie. Ik ken ook geen mensen die dat wel hebben gehad", vertelt hij.
Hij geeft Typhoon groot gelijk dat hij zich opwindt over het voorval gisteren, waarbij de rapper werd aangehouden omdat hij als gekleurde jongen in een, in de ogen van agenten, te dure auto reed. Maar hij kan zich ook wel iets voorstellen bij de politieactie. "Veel buitenlandse mensen rijden in dikke BMW's. Ik heb wel een vermoeden waar dat geld vandaan komt. Soms zie je ze bij het televisieprogramma Wegmisbruikers. Die lui lopen met tienduizend euro cash op zak en tikken die boete dan zo af."
"Ik werk veertig uur per week en ik kan dat niet betalen. Dus ja, ik snap wel waar die verdenking vandaan komt. Maar om er dan ook naar te handelen, dat gaat net te ver."
Campagne
Minister Ard van der Steur wil dat Typhoon gaat meewerken aan een campagne bij de politie tegen racisme. Contact is er nog niet geweest. De minister erkende dat soms naar iemands afkomst wordt gekeken. “Vaak onbewust, soms bewust. Maar stelselmatig zou het probleem niet zijn en het mag ook absoluut niet.”
Louigi Koeiman, achtergrond: Nederlandse Antillen
"En of ik dat wel eens zelf heb meegemaakt", zegt Louigi Koeiman. "Meerdere keren zelfs." Hij vertelt dat hij afgelopen jaar met Kerst een auto had gehuurd om met vrienden naar een feestje te gaan. "Een mooie Mini Cooper. Samen met twee vrienden met dreadlocks was ik onderweg en toen werden we zomaar aangehouden. Ik deed niets verkeerd. Ze stelden vragen en keken in de auto."
Hij wordt weer boos als hij er aan terug denkt. Normaal neemt hij het openbaar vervoer naar zijn werk. Hij is beveiliger in een winkel verderop. "Het was echt onnodige sensatie." Hij vraagt zich af waarom de agenten hem moesten hebben. "Zouden ze uit zijn op promotie, of zo?"
Dat de politie het voorval met Typhoon achteraf betreurt, zegt hem niet zoveel. "Ja, dat zou ik ook zeggen, achteraf. Maar dan heb je mij al beledigd. Niet alleen gekleurde jongeren zijn risicogroepen, ze zouden die blanke jongens in dikke auto's ook eens wat vaker moeten controleren."
Mariela L'Acosta en Kelly Leusink, achtergond: Curaçao
Het voorval met Typhoon is 'te bizar voor woorden' vinden Mariela L'Acosta en haar vriendin Kelly Leusink. "Waarom zou een gekleurde jongen niet in een dikke auto kunnen rijden?"
Mariela komt zelf uit Holtenbroek in Zwolle, een wijk met veel Antillianen. Ze herkent zich wel in het verhaal. "Als wij op vakantie gingen werden we er bij de algemene controles altijd uitgepikt. Mijn ouders zijn echte Antillianen en we waren altijd de klos. Dan doorzochten ze bijvoorbeeld de auto."
"En dan die keer dat mijn moeder uit Curaçao terug kwam met Adobo-kruiden om mee te koken. Ze had vier of vijf pakken in afgesloten plastic bij zich. De douane rukte ze allemaal open om te doorzoeken."
Mensen aanhouden op basis van een risicoprofiel, zoals de politie in Zwolle bij Typhoon deed, 'kan echt niet', vindt Mariela. "Maar ergens kan ik het me ook wel voorstellen. Het is wel jammer dat we ons allemaal door zulke vooroordelen laten leiden."
"Ja", voegt haar vriendin Kelly toe. "Als je jong bent kun je best ook in een grote auto rijden. Die donkere jongens zijn vaak de kleine crimineeltjes, maar de blanke mensen zijn vaak de grote criminelen. Die zouden ze eens extra moeten controleren."