'Ze zijn doodnieuwsgierig'

Puber-ouders gingen soms maar mee naar Haren

Zijn vrienden vroegen hem wel mee, maar Kevin wilde vrijdagavond niet naar Haren. "Ik dacht al dat het uit de hand zou lopen", zegt de 19-jarige - helm aan de arm, FC Groningenpetje op - voor hij net iets te hard wegscheurt op zijn brommer bij een Albert Heijn in Groningen. Zijn moeder wilde niet dat hij ging. "Maar dat maak ik natuurlijk zelf wel uit."

Wat was de rol en verantwoordelijkheid van ouders bij de gebeurtenissen van vrijdag in Haren, toen duizenden jeugdigen afkwamen op een 'feestje' van het meisje Merthe, dat haar verjaardag op Facebook per ongeluk als publiek had aangemerkt. Hadden de ouders hun kinderen moeten verbieden te gaan? Deden ze dat ook? En lukte het?

Elise Pragt uit Peize had dochters Lisa (17) en Julia (15) liefst thuis willen houden. Pragt had zware bedenkingen bij het 'feest zonder doel'. Maar ze moest zwichten. Lisa ging toch. Zusje Julia werd uiteindelijk gebracht door haar vader met de auto. "We dachten: Dan gaan we mee en kan ze zelf zien wat er gebeurt en er ook iets van leren." Nog elke dag wordt er thuis in Peize veel gesproken over Haren.

"Het is lastig hoor, met pubers", verzucht Pragt. "Ze zijn doodnieuwsgierig en ze hebben echt niet in de gaten dat het daar vragen om gedonder was." De kinderen liepen te stuiteren door alle geruchten over wat Project X Haren ging heten. "Er zou een ander feest zijn. Met Nick en Simon, en een beroemde dj als hij maar genoeg volgers op Twitter had." In Haren zou geschiedenis worden geschreven. Pragt snapt wel dat haar kinderen dat niet wilden missen. Helemaal omdat Merthe ook nog eens bij hen op school zit, het Maartens College. "Lisa kent haar van gezicht."

"Ouders hadden hun kinderen thuis moeten houden", is de resolute mening van Henk Tameling, rector van het Zernike College in Haren. Hij zag ouders op drie manieren reageren: Ze lieten hun kinderen vrij, ze staken een stokje voor de gang naar Project X of ze gingen met de kinderen mee. Tamelings inschatting is dat de meeste 500 onderbouwleerlingen van de locatie Haren thuis zijn gehouden. De 1200 oudere leerlingen laten zich nauwelijks opsluiten, snapt hij ook wel. "Hen vergezellen vond ik een slimme strategie."

Aukje van Brug uit Peize wist dochter Iris (15) wel thuis te houden. Van Brug is alleenstaande moeder van twee dochters en een zoon. "De oudste dochter is geen uitgaanstype. De jongen van 12 wist amper waar dit allemaal over ging." Ze voelde dat het niet goed zat met Project X en slaagde ze erin Iris daarvan te overtuigen. Zonder al te veel discussie en zonder geknal met deuren, aldus Van Brug. "Ze wou er natuurlijk wel graag heen, maar ik heb gezegd dat ik het echt niet wilde hebben. En nu zegt Iris: Mam, ik ben blij dat ik niet ben gegaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden