'Ze zeggen: Zoekt u het maar uit'

Doordat gemeenten contracten beëindigen, staan duizenden banen in huishoudhulp op de tocht

Tientallen gemeenten beëindigden de afgelopen dagen hun contracten met aanbieders van huishoudelijke hulp. Dat leidt mogelijk tot het verlies van vele duizenden banen. Dat melden drie grote aanbieders: Buurtzorg Nederland, TSN-Thuiszorg en Tzorg. Gemeenten willen de contracten beëindigen omdat ze in 2015 ruim dertig procent minder budget van het rijk krijgen voor hulp in het huishouden.

De meest rigoureuze opzeggingen komen volgens de aanbieders uit Urk, Steenwijkerland en de Noordoostpolder. Cliënten kunnen zich hier vanaf januari melden bij een bemiddelingsbureau, zegt een woordvoerder van de Noordoostpolder. De cliënten worden dan aan een zelfstandig werkende huishoudhulp gekoppeld die hetzelfde werk goedkoper zal uitvoeren. In veel gevallen zal het gaan om mensen die hun baan in loondienst verloren, vrezen de drie aanbieders. Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV hekelt zulke constructies omdat thuishulpen geen pensioen opbouwen en niet worden doorbetaald bij ziekte. Ze wijst op recente uitspraken van een rechter. Die oordeelde dat werken via zo'n bureau als een dienstverband wordt gezien.

Opvallend is verder dat de Achterhoekse gemeenten Berkelland, Bronckhorst en Doetinchem de contracten beëindigden met aanbieders, waaronder TSN en Zorgcompas. Eind 2013 namen juist deze twee organisaties achthonderd medewerkers over van het geplaagde Sensire. Deze Achterhoekse thuiszorgaanbieder dreigde hen te ontslaan omdat acht gemeenten geen werk konden garanderen. "Berkelland kiest nu de hardste lijn", zegt Joan Jonkers, commercieel directeur van TSN (18.000 medewerkers). "Ze zeggen dat de inwoners het zelf maar moeten betalen." De gemeente erkent dat ze het goedkoper moet doen, maar ontkent dat laatste. Een woordvoerder zegt dat er 'efficiënter' gewerkt zal worden.

De aanbieders melden ook opzeggingen uit Heerhugowaard, Hengelo, Venlo, Venray, Gennep, Peel en Maas, Bergen (L) en Veenendaal. "Je ziet dat de politieke kleur uitmaakt", zegt Mark van den Berg, directeur van Tzorg (10.000 medewerkers). Hoe meer links in de raad, hoe minder ze schrappen. In Eindhoven beloofde een GroenLinks-wethouder maximaal 15 procent te korten."

De laatste opzeggingen kwamen gisteren uit het Groningse Leek, Marum, Zuidhorn en Grootegast. "Ook zij zeggen tegen inwoners: zoekt u het maar uit", zegt Jonkers. "Alleen mensen die het echt niet kunnen betalen, krijgen een tegemoetkoming. Dat kon nog wel eens duur worden, want 70 procent van de mensen met huishoudelijke hulp is arm."

Jonkers van TSN vreest enkele duizenden mensen te moeten ontslaan. Omdat de bezuinigingen al lang in de lucht hingen, zijn veel gemeenten vorig jaar contracten voor maar één jaar aangegaan. Gemeenten die met langer lopende contracten zitten, zoals Veenendaal, hebben daar meestal in staan dat ze ervanaf kunnen als 'de financiële omstandigheden' wijzigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden