'Ze wisten er geen donder van, maar de raad is nu wel wakker'

"Het begint nu te leven", constateert Ton van Eck (74) gemeenteraadslid (PvdA) in Almere. Hij doelt op zijn collega's in de raad die zijn wakker geschud als het gaat om de nieuwe taken die op hun afkomen. Van Eck was, samen met zijn collega VVD-raadslid Leen Bakker, een van de deelnemers aan de eerste VNG-cursus in Assen, afgelopen woensdag.

Almere is een van de voorlopers wat betreft voorbereiding op de decentralisatieoperatie. Een jaar geleden werd daar al de 'verkennersgroep' opgericht, bestaande uit raadsleden van D66, PvdA, SP en VVD. De groep overlegt elke twee weken met het zogeheten transitieteam van Almere, bestaande uit portefeuillewethouder Ineke Smit (PvdA) en haar ambtenaren. De verkenners voorzien hen van informatie die zij weer vanuit het veld krijgen.

"We hebben vorig jaar al met de zorgkantoren gesproken en we zijn nu bezig met mensen van de vloer. De jeugdzorg, maar ook het onderwijs. Want we kwamen erachter dat passend onderwijs nergens werd genoemd. En vanmiddag hadden we nog overleg met de vrije huisartsen in Almere", vertelt Van Eck.

De verkenners hebben veelvuldig contact met raadsleden uit andere gemeenten. "Dan wissel je ideeën uit. Het kost heel veel tijd, ja." Want Van Eck bezoekt ook regelmatig bijeenkomsten van zijn eigen partij waar informatie over de decentralisatie uitgewisseld wordt. "Een van de steunpilaren is natuurlijk onze staatssecretaris Van Rijn."

De verkenners van Almere hebben inmiddels een beleidsstuk aan de gemeenteraad voorgelegd, met verzoek om commentaar. "Ze wisten er geen donder van, maar de raad is nu wel wakker. Ze krijgen een tweede stuk met onze vragen erbij. Wij willen een fundament leggen waar de omschakeling op kan bouwen. Dat kan dan volgend jaar, als er een nieuwe gemeenteraad gekozen wordt, ingevuld worden."

Zou het, gezien zijn inspanningen en motivatie niet sneu zijn als Van Eck in maart 2014 niet herkozen wordt? "Dan heb ik pech gehad."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden