Ze willen niet bijten, in Bant

Niet één vis gevangen op eerste NK IJsvissen 'Misschien is het onervarenheid'

Oranje zonnestralen beschijnen plukjes vissers op de bevroren Kuinderplas in een uithoek van de Noordoostpolder, zo'n plek waar strooiwagens nooit komen. Toeschouwers mompelen. Soms klinkt een rauwe kreet. Is er eindelijk beet? Maar nee, een kwartier voor het einde van Nederlands eerste kampioenschappen ijsvissen gisteren glijdt er gewoon iemand uit op de oude zandwinningsplas.

Boswachter Harco Bergman weet ook niet waarom de bleien, snoeken en voorntjes in zijn plas niet willen toehappen. "Ze zitten er genoeg", verzekert hij. Een paar weken geleden was hij in Lapland aan het ijsvissen.

Eenmaal teruggekomen in een winters Nederland wist Bergman meteen wat hem te doen stond. Levendigheid kan de wintercamping die hij tevens runt in het Kuinderbos, goed gebruiken. "Ik dacht: we houden Nederlands eerste NK IJsvissen."

In recordtempo organiseerde Bergman het kampioenschap samen met Visfederatie Oost-Nederland. Reglementen, een cup en de wethouder voor de prijsuitreiking waren snel geregeld. Er meldden zich 25 deelnemers aan uit heel Nederland van wie uiteindelijk 23 rustig naast hun eigen visgaatje in het ijs plaatsnamen. "Het is de kunst", legt Bergman uit, "precies te voelen wanneer een vis je aas beet heeft."

Joris Cost Budde (28) uit Amsterdam wil die kunst onder de knie krijgen. Met een meterslange hengel staat hij midden op de plas. "Ik las over het kampioenschap en belde direct mijn vriendjes", zegt de pas afgestudeerde arts. "Maar ze moesten allemaal werken."

Om drie uur klinkt de slottoeter. "Jammer", zegt Cost Budde en trekt het haakje uit het ijsgat. "Op de pier in IJmuiden ving ik zaterdag nog veel." De emmers van alle deelnemers zijn leeg gebleven. Het is dus een rustig dagje voor de juryleden, mbo-studenten van de Sportvisacademie in Zwolle. Ed Piek van de visfederatie heeft het wel een stuk drukker. Wat nu? "Jullie zijn allemaal kampioenen", zegt hij. In plaats van de beker te verloten, looft hij oorkondes uit.

Bij de koek-en-zopietent en rond het kampvuur zit de sfeer er goed in. Tot uit Krommenie aan toe kwamen mensen, klinkt het verrast. Bergman en Piek zijn ondanks het povere visresultaat, tevreden. Piek: "Het leuke van vissen is: je weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren. Misschien is het onze onervarenheid in Nederland met ijsvissen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden