Ze vroeg: wil je bij me slapen? Dan ben je niet alleen

Vrienden zijn een apart soort familie. Wat vertellen wij over vriendschappen, en wat zegt dat over ons? Vandaag Daphne Bunskoek en Johan Noorloos over het eerste echte bewijs van hun band.

Johan is iemand zonder façade. Hij staat open voor alles en iedereen, heel oprecht en integer. En hij heeft een groot gevoel voor humor - dat sprak me allemaal meteen aan." Daphne Bunskoek (38) ontmoette Johan Noorloos (39) in 1995 op de Theaterschool in Kampen en sloot onmiddellijk vriendschap met hem. "Wij konden allebei goed relativeren, een eigenschap die soms ver te zoeken was op die school, met al die mensen die riepen dat ze 'leven voor de kunst' en zo." En ze lacht uitbundig.

"Geen façade, open - ja, ik geloof wel dat dat klopt", zegt Johan Noorloos terwijl hij naar zijn vriendin luistert. "Het is heel leuk, maar ook wel onwennig om zo over elkaar te praten. Dit is de eerste keer dat wij het over onze vriendschap hebben."

Daphne knikt: "Jo heeft ook een groot incasseringsvermogen. Hij vraagt vaak de mening van anderen." Ze wendt zich tot hem: "Ik vind wel dat je mensen soms té veel ruimte geeft om op je te schieten. Niet iedereen is in staat om genuanceerd feedback te geven. Maar je kunt goed naar kritiek luisteren."

Johan, een beetje verlegen: "Dat ik zo open sta voor kritiek kan ook te maken hebben met mijn niet al te hoge zelfbeeld. Zoals Daphne laatst nog zei: 'Je bent bijna een open wond waar iedereen in kan peuren'. Dat is soms lastig; je vertrouwen kan dan makkelijk worden beschaamd. Maar bij haar weet ik tot in iedere vezel dat ze het allerbeste met me voor heeft. En dán kun je open zijn. Intuïtief heb ik altijd geweten dat het bij haar veilig en zuiver was."

En hij vertelt over het 'eerste echte voorbeeld' van hun vriendschap, toen hij 22 was en vond dat het hoog tijd werd om op school en in zijn omgeving te vertellen dat hij homoseksueel is. "Dat was toen nog een groot geheim. Ik herinner me dat ik aan Daphne vroeg: Kom je vanavond bij mij eten, want ik moet je iets vertellen."

Daphne: "Nee, je zei: Ik moet je iets ergs vertellen!"

Johan kijkt wat besmuikt en zegt: "O ja, en het wordt nog gekker want ik zei daarna ook nog: Ik hoop dat je niet anders naar me zult kijken, maar als je dat wel doet begrijp ik het ook." Ze lachen hartelijk bij de herinnering.

Johan: "Later die avond vroeg ze: wil je bij mij slapen? Dan ben je vanavond niet alleen. Heel bijzonder. Op zo'n moment, met zo'n bekentenis, ben je heel kwetsbaar. Als iemand dan zegt: Je mag bij mij in bed slapen, heeft dat iets onvoorwaardelijks. Daarmee was de toon gezet. De volgende dag kreeg ik een kaartje waarop ze had geschreven: Ik ben blij dat je me in vertrouwen hebt genomen en hoop dat we nog heel lang vrienden zullen blijven."

Onvoorwaardelijk - dat woord onderschrijft Daphne, en ze definieert: "Dat je je nooit hoeft af te vragen of het goed genoeg is. En of jijzelf wel goed genoeg bent. Dat je elkaar advies kunt geven en overal op kunt aanspreken, ook als je fouten maakt, ook als je iets van de ander niet zo slim vindt.

Ik hoef nooit bang te zijn dat Johan iets storend vindt aan mij, want dan zegt hij het. Dat is voor mij onvoorwaardelijke vriendschap."

Ze staan op het punt om samen naar Nepal af te reizen voor Plan Nederland, waarvan Daphne ambassadeur is. "De Postcode loterij stopt extra geld in projecten voor kinderen daar, en ik ga die bekijken. Ik mocht iemand meenemen die belangrijk voor me is, dus heb ik Johan gevraagd.

Omdat ik het fijn vind om dit met hem te delen, en omdat hij geweldig is met kinderen."

Eén dag in de week werkt Johan als onderwijzer op een basisschool, de rest van de tijd als yogaleraar. Hij wordt zelfs een heuse yogagoeroe genoemd, die bekende Nederlanders op de mat heeft, zoals Gerard Spong en Katja Schuurman. Daphne ontwikkelde zich van een 'tv babe', zoals ze in haar begintijd bij TMF werd genoemd, tot een serieuze presentator voor radio en tv. De twee vrienden volgden iedere stap in elkaars ontwikkeling nauwlettend. "Mooi", vindt Johan, "hoe je zelf groeit en de vriendschap ook. Ik heb het wel altijd fijn gevonden dat we al bevriend waren voordat Daphne bekend werd. Die vriendschap stond al als een huis."

Daphne: "Johan wilde vroeger soapster worden, vooral vanwege de erkenning, en dat er dan van hem gehouden zou worden... Misschien kwam het daardoor dat hij mijn televisiewerk soms wat kon idealiseren. Natuurlijk heb ik een fijne baan en doe ik mooie dingen, maar het is niet mijn identiteit. Ik heb altijd gelijkwaardigheid gevoeld tussen ons - nu helemaal, nu hij zo succesvol is als yogaleraar."

Johan: "Ik had wel last van een gevoel van ongelijkwaardigheid. Vooral in de eerste jaren van onze vriendschap had ik de neiging om Daphne een hoger cijfer te geven dan mijzelf. Daardoor voelde ik soms ook schroom om dingen te bespreken: weer gedoe in de liefde, weer tegen hetzelfde probleem opgelopen - kan ik daar nog wel mee aankomen bij haar? Maar dat kan altijd. Ik hoef niets voor me te houden."

Daphne: "Wij praten veel over het vinden van je bestemming in het leven. Daar maken we ook grappen over, want Johan kan soms lekker zwaar doen en vragen: 'Oké, maar hoe gaat het nu écht met je?' Met Jo moet je altijd de diepte in!" Ze schateren en hij zegt verontschuldigend: "Het overkomt me nogal eens dat mensen op feestjes in een gesprek met mij beginnen te huilen..." Zij, plagend: "Johan-hoe-gaat-het-nu-echt-met-je-Noorloos. Daar kunnen we samen om lachen, maar ik heb ook vaak gesprekken met hem die me een echt inzicht geven in wat ik doe. Deze vriendschap helpt mij om alles te verwoorden en samen tot nieuwe inzichten te komen."

Johan: "Je inleven, je best doen om de ander te begrijpen: dat proberen vrienden, toch? Dat vind ik ook een grote kwaliteit van Daphne: dat ze me echt begrijpt en de vinger op de zere plek kan leggen. Daar hebben we helemaal niet zoveel woorden voor nodig."

Daphne luistert aandachtig en zegt: "Laatst las ik ergens: Je bent het gemiddelde van je vijf beste vrienden. Dat vond ik zo mooi! Ik ging eens goed na: wie zijn mijn vijf beste vrienden en wat zegt dat over mij? Nou, heel veel. Ik zie dat ik van al mijn vrienden wel een deel in mij heb. Ze hebben humor, openheid, maar ook pijnpunten zoals te veel willen pleasen en moeite hebben met kritiek. Je vrienden zijn ook je spiegel: datgene waaraan je je ergert zegt óók iets over jezelf."

Johan zette Daphne op het spoor van yoga en meditatie, vertelt ze. "Meditatie heeft me veel relativering gebracht, en me geleerd dat wij mensen een hoop cellen zijn, meer niet. Jo is op het spirituele pad soms ook te ver gegaan", zegt ze, terwijl hij verwoed zit te knikken. "Ging-ie bijvoorbeeld diamanten schedels instralen - daar moest ik vooral hard om lachen, maar hij zelf ook."

Ze filosoferen over zelfontplooiing en dat daar - 'gelukkig' - steeds meer aandacht voor komt. Omdat het westerse luxe leven, vinden de twee vrienden, zo niet door kan gaan: met eindeloos economische groei najagen en spullen verzamelen. Zij: "Deels helpt mijn werk mij om mezelf te ontplooien, maar verder doe ik dat vooral via vriendschap. Niet het halen van een target brengt je verder, maar hoe je met je vrienden het leven bespreekt."

"Vriendschappen hebben voor mij een heel andere waarde dan voor bijvoorbeeld mijn oma. Het gezin was haar leven, ze ging hooguit op zondag kaarten met vrienden. Ik heb geen traditioneel gezin, maar mijn geliefde en ik zijn het centrum van onze vriendenkring. Met Kerst en Koninginnedag en vakanties verzamelen onze vrienden zich om ons heen. Wij steken daar veel tijd en aandacht in; dat is ook wat ik altijd graag wilde. Die vrienden gaan al heel lang mee, en dat vind ik mooi - ook omdat we samen kunnen terugkijken naar wat we hebben meegemaakt: al die huilbuien, al die vriendjes die voorbij zijn gekomen."

Johan: "Ik kom oorspronkelijk uit Friesland, maar heb inmiddels een soort kleine familie in Amsterdam. Zozeer voel ik me thuis bij Daphne en haar vriend - als ik daar ben, voelt het nooit alsof ik op bezoek ben."

En - anders dan in de meeste families - kunnen ze niet bedenken waar het 'schuurt' tussen hen. Zij: "Er is eigenlijk niets waar ik me aan stoor. Ja, ik vind Johan een enorme sloddervos, we gingen net samen winkelen en dan gooit hij alle kleren in het pashokje op de grond. Maar dat maakt mij niet uit, ik hoef zijn was niet op te ruimen. Hij heeft geen eigenschappen die mijn irritatie opwekken. Er is niets wat wringt, misschien ook omdat niets onbesproken blijft. Dat is vooral zijn verdienste, omdat hij zo goed kan incasseren zonder kwaad te worden, terwijl ik slechter tegen kritiek kan. Maar van hem kan ik het hebben, omdat zijn intentie altijd goed is."

Johan op zijn beurt verzekert dat hij zijn vriendin niet wil 'neerzetten als een moeder Teresa', maar ook hij kan binnen hun vriendschap geen pijnpunten of ergernissen bedenken, terwijl ze elkaar zeker drie keer per week zien én veel bellen en sms'en.

Johan: "Ik vind dat Daphne mij stimuleert om mijn volste potentie te leven. Als ik aan mezelf twijfel, komt zij met een reeks voorbeelden waardoor ik weer in mezelf geloof. Ze kan ook heel terecht zeggen: Als je tachtig bent en je kijkt terug op je leven, is dit niet belangrijk. Ze is iemand die het allerbeste met me voorheeft en me stimuleert alles uit mezelf te halen. Op mijn manier wil ik dat graag terug doen."

Kijkt haar aan van opzij en vraagt: "Vind je het te grote woorden?"

Daphne: "Nee, ik vind het heel lief en het is ook geen verrassing voor mij: hier gaat onze vriendschap, hier gaan onze gesprekken over. Bezinning. Zonder dat het te zwaar wordt, want Jo heeft gelukkig ook veel humor. Die combinatie van bezinning en relativering vind ik heel mooi, en is volgens mij ook de balans die je in het leven moet zoeken: yin en yang. En dat vind ik zo fijn aan onze vriendschap: dat we proberen het leven te begrijpen, maar ook heel hard kunnen lachen om wat we niet begrijpen." ¿

Volgende week:

Marc de Hond en Michel de Hond

Daphne Bunskoek
Geboren:

Almelo, 22 november 1973

Opleiding:

Daphne deed de opleiding voor dramadocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen, en studeerde

een jaar Frans in Reims, Frankrijk.

Loopbaan:

Daphne was vanaf 1998 onder meer VJ bij TMF/MTV. Vanaf 2002 presenteerde ze drie jaar 'Goedemorgen Nederland', vervolgens drie jaar 'RTL Boulevard'. Ze ontwikkelde en presenteerde 'Tafel van 5', deed '3 op reis voor BNN' en 'De Slavernij' voor de NTR.

Recent: voor de VPRO doet Daphne verslag van diverse filmfestivals (o.a. Cannes, Rotterdam en IDFA) en presenteert 'Gesprek op twee' (VPRO/NTR/IKON). Ze schrijft een column over documentaires voor de Marie Claire.

Op 22 april zendt RTL 4 een verslag uit van de reis door Nepal die Johan en Daphne maakten.

Johan Noorloos
Geboren:

Harlingen, 23 juni 1972

Opleiding:

Johan Noorloos studeerde in 1999 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. In 2004 behaalde hij in Thailand zijn lesbevoegdheid als yogaleraar.

Loopbaan:

In 2008 richtte Noorloos samen met twee collega's yogastudio 'YogaGarden' op in hartje Amsterdam en begon hij zijn opleidingsinstituut 'YogaTeacher'.

In 2009 kwam zijn eerste boek uit 'Hoe yoga je leven kan veranderen', en in 2011 zijn tweede boek '12 goeroes, 13 ongelukken'. Daarnaast schrijft hij voor diverse bladen over esotherie en spiritualiteit.

In 2011 begon hij zijn theatertournee 'Het Inzicht', een voorstelling waarin hij het publiek meeneemt op een ontdekkingstocht naar dromen en verlangens.

In 2012 presenteerde Noorloos de driedelige televisieserie 'Het Inzicht' bij de OHM (Organisatie voor Hindoe Media).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden