Ze voert haar dode man thee

Soms heeft de politie hulp nodig van een therapeut

Frieda Klein, psychotherapeute, trekt mensen aan en stoot ze af. Ze stelt veel vragen, indringende vragen, waardoor de mensen in wier levens ze binnentreedt soms ten onrechte denken dat ze werkelijk een intensieve band met haar hebben. Of hun therapeute wil zijn. Maar in het geval van het speurwerk dat ze voor de politie verricht is dat niet zo. Frieda wil weten wat er gebeurd is, en waarom, en richt daarbij ook schade aan.

Nicci French is het pseudoniem van het succesvolle Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French. 'Dinsdag is voorbij' is na 'Blauwe maandag' hun tweede thriller met de niet bepaald vrolijke, met slapeloosheid kampende Frieda Klein. Er is een nieuwe zaak waar commissaris Karlsson Frieda bij wil betrekken, al stuit het inhuren van een psychotherapeute binnen het politiekorps op veel weerstand.

In het huis van een verwarde vrouw wordt een lijk ontdekt. De man is al een paar weken dood, maar hij zit bij de vrouw op de bank, zij verzorgt hem met kopjes thee alsof hij nog leeft. Eerst zit er weinig schot in de zaak en wil de hoofdcommissaris niets liever dan de zaak afsluiten. Door stug speurwerk ontdekt Frieda dat de man Robert Poole heette. Ze vindt aanvankelijk vooral mensen die dol op hem waren: een buurvrouw, een echtpaar dat hij hielp met de aanleg van de tuin, een oude dame met een lekkend dak. Iedereen noemt hem aardig, maar al die aardigheid leverde hem ook flink geld op: Poole was een sympathieke oplichter.

Er is wel eens kritiek op Nicci French. De succesformule 'mooie vrouw krijgt onverwacht met kwaad te maken' zou allang zijn uitgewerkt. Maar met de Frieda Klein-reeks is het duo een knap, gelaagd project begonnen. We komen meer over Frieda's moeilijke karakter te weten. Ze heeft vooral te maken met de zaak uit het vorige boek, met de gevolgen van haar eigen indringende handelen. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de dood van een jonge wetenschapster, haar lijk wordt nu pas gevonden. Ze is verwikkeld in een tuchtzaak. En de vrouw die als klein kind werd ontvoerd is boos op Frieda: Frieda heeft haar leven verstoord door de waarheid te onthullen en de man die haar ontvoerde van haar weg te nemen.

Die man, Dean, zou dood zijn, maar Frieda denk dat hij nog leeft. Er komen nog zes delen aan, belooft Nicci French.

andrea bosman

Nicci French: Dinsdag is voorbij (Tuesday's Gone) Vertaald door Irving Pardoen. Anthos, Amsterdam; 447 blz. € 19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden