Ze vinden allemaal wel iets van hun gading bij 'tovenaar' Fortuyn

Ferry Hoogendijk (68), nummer 5 op de lijst-Fortuyn, was hoofdredacteur van Elsevier Magazine in de gepolariseerde jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig.

Zoals de linkse pers zich destijds dienstbaar maakte aan de 'progressieve' partijen, zo engageerde Hoogendijk zijn weekblad verregaand aan de belangen van de VVD, de VVD van Wiegel welteverstaan. Hoogendijk was van jongs af aan niet alleen lid van die partij, maar stond de partijtop ook actief als media-adviseur met raad en daad ter zijde. Onlangs onthulde Hoogendijk in het Avro-programma 'Hoge Bomen' hoe hij in opdracht van Freddy Heineken in 1972 de tekst schreef voor een VVD-advertentiecampagne in de ochtendkranten, een dag voor de verkiezingen. 'Waarom stemt u eigenlijk op Den Uyl' luidde de kop, met daaronder de tekst: 'De VVD neemt de laatste twijfels weg'.

Ondertussen klonk ter redactie van Elsevier Magazine steeds vaker het verwijt dat Hoogendijk de kolommen van zijn weekblad misbruikte voor een politieke carrière. Bij de formatie van 1982 kreeg Hoogendijk een staatssecretariaat aangeboden. Maar voor minder dan een ministerschap deed hij het niet. Onder druk van de redactie moest hij in 1985 opstappen. Hij was nog tot 1992 directeur research en ontwikkeling bij Reed Elsevier. Na zijn pensionering richtte hij een kunstblad op (Art & Value) en ging hij in de kunsthandel.

Hoogendijks ster rees in de jaren zestig als politiek commentator bij de Avro, na afronding van zijn studie politicologie. In 1971 promoveerde hij tot doctor in de sociale wetenschappen op een proefschrift over partijpropaganda. Hij vond dat ze er in Nederland, vergeleken met de VS, weinig van bakten. Al maakte hij een uitzondering voor Wiegel en nu dan Pim Fortuyn. In NRC Handelsblad zei hij deze week dat het in een campagne gaat om de wil om te winnen. Fortuyn heeft volgens hem die wil. ,,Hij is een tovenaar.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden