Soap&Co

Ze verdienen walgelijk veel geld, maar gelukkig moeten de celebs er hard voor werken

Beyoncé en haar man Jay-Z.Beeld afp

Het kan een licht gevoel van misselijkheid opwekken, de gigantische bedragen die de succesvolste artiesten, sporters en presentatoren binnenharken: de top-100 verdiende samen ruim 5 miljard. 

Maar er is ook iets positiefs te zeggen over de ranglijst die het zakenblad Forbes elk jaar uitbrengt. Het maakt namelijk geen donder uit welke huidskleur je hebt of welke geaardheid. Oké, vrouwen komen er nog steeds bekaaid vanaf. Slechts 16 staan er in de lijst, maar van hen wel twee in de top-3: zangeres Beyoncé met 105 miljoen en schrijfster J.K. Rowling met 95 miljoen dollar. Rapper Sean Combs (ook bekend als P. Diddy of Puff Daddy) verdiende dit jaar het meest: 130 miljoen.

Beyoncé zou overigens met een straatlengte gewonnen hebben als ze haar eigen inkomsten en die van haar man had opgeteld – producer Jay Z staat met 42 miljoen op plaats 55. Maar het is heel verstandig dat ze haar eigen bankrekening heeft, want het spande er om of het huwelijk de jaarwisseling zou halen. Jay Z biechtte eind november op dat hij ontrouw is geweest. Dat wisten we eigenlijk al, want Beyoncé had er over gezongen op haar megasuccesvolle album ‘Lemonade’ uit 2016.

Therapie

Die muziek, waaraan ze samen werkten, was eigenlijk therapie om hun huwelijk te redden, vertelde Jay Z. Hoe kan een mes aan nog meer kanten snijden: met de artistieke vertolking van je huwelijksleed laat je de kassa rinkelen en als bonus red je er je huwelijk mee. Want ze zijn nu weer oké en dolgelukkig met de tweeling die in juni geboren werd.

Kijk je trouwens naar het totale vermogen van de sterren – daarover stuurde Forbes onlangs weer een ander lijstje de wereld in – dan blijkt Jay Z toch rijker te zijn dan zijn vrouw. Hij heeft 810 miljoen en staat daarmee op een zevende plaats. De lijst met rijkste entertainers wordt aangevoerd door

George Lucas, de schepper van ‘Star Wars’, met 5,5 miljard. Op de tweede plek staat, met 3,6 miljard, regisseur Steven Spielberg en op drie Oprah Winfrey – zij heeft 2,8 miljard op de bank.

Hard werken

Van dit soort vermogens kunnen Nederlandse celebs alleen maar dromen. Toch is het jaarinkomen van onze dj Tiësto, 39 miljoen, hoog genoeg voor een notering in dat andere lijstje, hij staat op 60. Tiësto moet het bij de verkiezing van de beste dj al jaren afleggen tegen jonkies als Martin Garrix en Hardwell, maar hij verdient nog steeds veel meer. Tiësto treedt zo’n 150 keer per jaar op, en altijd voor een bedrag met zes cijfers.

Dat is een ander positief aspect aan de lijst: in de muziekwereld moet tegenwoordig weer echt worden gewerkt. Vroeger tekende een artiest een platencontract, bracht een cd en wat videoclips uit en de inkomsten stroomden binnen. Nu stroomt de muziek er bijna gratis uit, via diensten als Spotify. Het afspelen van een nummer levert de artiest nog geen cent per keer op. Als dat een paar honderd miljoen keer gebeurt, levert het natuurlijk toch nog wel iets op. “Maar het geld gaat pas echt rollen als je het podium op gaat”, zegt zanger The Weeknd, aanvoerder van weer een ander Forbes-lijstje, de best verdienende artiesten onder de 30. The Weeknd, kind van ouders die in de jaren tachtig de hongersnood in Ethiopië ontvluchtten en in de VS terechtkwamen, heeft op eigentijdse wijze carrière gemaakt. Nooit een platencontract getekend, alles zelf geregeld. Hij gaf zijn muziek eerst gratis weg op internet. Toen hij populair genoeg was en concertzalen kon vullen, ging hij eraan verdienen. Ouwe rockers hebben ook ontdekt dat een tournee weliswaar zwaar is, maar ook zeer lucratief. Guns N’ Roses, Metallica en Bon Jovi verdienden genoeg voor een top-100 notering.

Misschien had Forbes ook een lijstje met gevallen sterren moeten maken, het waren er nogal wat dit jaar. De Amerikaanse komiek Louis C.K. verdiende nog 52 miljoen. Maar nu hij is aangewezen als #metoo-dader, zou dat volgend jaar weleens fors minder kunnen zijn. De oerconservatieve presentator Bill O’Reilly werd al in april, nog voor #metoo begon, door zender Fox News ontslagen wegens seksueel wangedrag. Hij haalde toch nog een 71ste plaats. Die gouden handdruk van 25 miljoen dollar tikte lekker aan.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden