Ze trok zich nooit veel aan van de koninklijke mores

Haar onschuldige glimlach is al lang geleden verdwenen. De Spaanse prinses Cristina vertoont zich alleen nog met zonnebril in het openbaar. Morgen zal dat niet anders zijn. Dan moet de jongste dochter van koning Juan Carlos zich verantwoorden voor de rechtbank omdat ze zou hebben geweten dat haar man Inaki Urdangarin geld verduisterd heeft via non- profitorganisatie Nóos.

Hoewel het de Spanjaarden niet meer verrast dat Cristina betrokken is bij de louche zaakjes van haar man, is een rechtszaak tegen een lid van het koninklijk huis niet vanzelfsprekend. Onderzoeksrechter José Castro probeerde vorig jaar al aan te tonen dat Cristina betrokken was bij het verduisteren van geld, maar toen werd de zaak geblokkeerd door de provinciale rechtbank van Palma de Mallorca - de plek waar de ondervraging plaats heeft.

Aan de nieuwe aanklacht gingen negen maanden onderzoek vooraf. Onderzoeksrechter Castro liep het financiële verleden van de prinses volledig na. Hij dook in haar bankafschriften, creditcardgegevens en belastingaangiftes en kwam opnieuw tot de conclusie voldoende bewijs in handen te hebben om haar als verdachte aan te merken. Hoewel de Spaanse premier Mariano Rajoy er nog steeds vanuit gaat dat ze onschuldig is.

Samen met zijn zakenpartner zou Cristina's man tussen 2004 en 2006 zo'n zes miljoen euro aan overheidsgeld hebben weggesluisd. De twee, die werkten voor lokale overheden, brachten veel te hoge bedragen in rekening voor sportevenementen die ze samen organiseerden. Dat geld sluisden ze weg via Nóos. Cristina, zo ordeelt de rechter nu, heeft hiervan geweten en ervan geprofiteerd. Ze had beschikking over de creditcard van Nóos en, belangrijker nog, zat in het bestuur van Aizoon, een dochtermaatschappij die geld van Nóos ontving.

Het raakt de Spanjaarden vooral dat Cristina, nota bene een prinses, het belastinggeld schaamteloos heeft uitgegeven. Zo betrok ze samen met Urdangarin en hun vier kinderen een villa in Pedralbes, een luxe wijk in Barcelona. Ze kochten het optrekje voor zes miljoen euro en verbouwden het nog eens voor drie miljoen. De huishoudsters werden zwart uitbetaald.

Inmiddels is er beslag gelegd op een deel van het huis. Het echtpaar woont er niet meer. Urdangarin zit in Washington en Cristina woont met haar kinderen in Genève. Op openbare gelegenheden vertonen ze zich nooit meer samen.

De 47-jarige prinses is de jongste dochter van Juan Carlos en zevende in lijn van de troonopvolging. Ze ontmoette haar man tijdens de Olympische Spelen van 1996. Hij speelde destijds voor het handbalteam. Ook zij was ooit een topsporter, in 1988 kwam ze tijdens de Olympische Spelen uit voor het nationale zeilteam.

Commentatoren beschrijven Cristina als onvoorspelbaar. Ze is ambitieus en heeft zich nooit veel aangetrokken van de koninklijke mores. Zo werkt ze voor het sociale programma van de Spaanse bank La Caixa, een keuze die destijds opzien baarde. "Ze verdiende veel geld. Dat was voor veel Spanjaarden moeilijk te rijmen met haar koninklijke titel", aldus professor geschiedenis Emilio Diego tegen persbureau AFP.

Die titel staat, nu ze zich moet verantwoorden voor de rechter, alsnog op het spel. Voor de bevolking heeft het koninklijk huis afgedaan. Daarom zullen veel Spanjaarden morgen protesteren voor de ingang van de rechtbank. Ver zullen ze niet komen, want er zijn 200 politie-agenten ingeschakeld om Cristina's veiligheid te waarborgen.

in het nieuws omdat ...

de Spaanse prinses Cristina betrokken zou zijn bij het corruptieschandaal van haar man. Morgen verschijnt ze voor de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden