'Ze poogden weer Bush te kijk te zetten'

Voor sommige rechtse commentatoren in Amerika was het foutieve Newsweek-verhaal over ontheiliging van een Koran meer dan een bedrijfsongeval. Het was een nieuwe poging van oude media de regering-Bush en de VS door het slijk te halen.

door Frank Kools

'Ze' doen het opnieuw, stelden rechtse blogs of websites, over het (inmiddels ingetrokken) verhaal van Newsweek dat een Koran door de wc was gespoeld op de marinebasis Guantánamo Bay. Dit is een vervolg op het valse verhaal van tv-zender CBS over de diensttijd van president Bush en alle 'ophef' over Aboe Ghraib. ,,Twijfelt iemand er aan dat dit een poging was om de regering-Bush in verlegenheid te brengen, of om de oorlog te veroordelen?''

Een andere rechtse site meende dat ,,de anti-Amerikaanse vooringenomenheid van Newsweek op lelijke wijze aan het licht is gekomen''. Daarbij vergeten ze wel, tekent de mediadeskundige van de Washington Post aan dat dezelfde Newsweek-journalist eerder het Lewinsky-schandaal rondom president Clinton in gang zette. Daar klaagde toen geen enkele conservatief over.

Progressievere media veroordelen het feit dat Newsweek maar over één anonieme bron beschikte. Maar ze wijzen de suggestie af dat het weekblad 'echt bloed aan zijn handen heeft' vanwege de doden die bij demonstraties in diverse moslimlanden vielen. Zei de Amerikaanse stafchef Richard Myers vorige week niet zelf dat die onlusten ,,meer verband hielden met het politieke hervormingsproces (in Afghanistan) dan met wat dan ook''?

Newsweek kan het verhaal niet hardmaken, maar dat betekent nog niet dat er nooit oneervol met de Koran is omgegaan. Juist omdat er al wangedrag in Guantánamo en Aboe Ghraib is bewezen ,,werd het stuk leeswaardig'', schrijft columnist Andrew Sullivan, die meestal politiek-rechts opereert.

Hij wijst er ook op dat al langer ex-gevangenen zeggen dat de Koran op Guantánamo oneerbiedig behandeld is. Newsweek mag niet met een fout verhaal wegkomen, maar het Witte Huis moet gedwongen worden de zaak echt tot op de bodem uit te zoeken, zegt Sullivan. Voordat de Amerikaanse geloofwaardigheid gelijk aan nul is. Hij noemt het opmerkelijk dat hij rechtse collega's daar niet over hoort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden