Ze ontketende de Arabische Lente, daar heeft ze nu spijt van

Protesten tegen het Tunesische regime in januari 2011 Beeld afp
Protesten tegen het Tunesische regime in januari 2011Beeld afp

Als inspecteur van de Tunesische gemeente Sidi Bouzid nam Faida Hamdy vijf jaar geleden een illegale marktkraam in beslag. Dat ze daarmee het begin van de Arabische Lente inluidde, kon Hamdy zich toen niet indenken. Nu heeft ze spijt. "Als ik zie wat er sinds 2010 in het Midden-Oosten is gebeurd, wens ik soms dat het allemaal niet echt gebeurd is."

Tom Scheele

Uit protest tegen de corruptie en het regime in het land stak de eigenaar van de marktkraam, de 26-jarige Mohammed Bouazizi, zichzelf in brand voor het stadhuis van Sidi Bouzid. In de daaropvolgende maanden volgden veel jonge mannen zijn voorbeeld, werd de president van het land afgezet en begon de Arabische Lente.

Verantwoordelijk
Nu, vijf jaar later, is er van de revolutie weinig goeds gekomen. Het Midden-Oosten is veranderd in één grote brandhaard en extremistische organisaties rukken steeds verder op. "Ik voel me verantwoordelijk, voor alles", zegt Hamdy tegen de Britse krant The Telegraph. Het is de eerste keer dat de vrouw haar verhaal doet in de media.

Hamdy vindt het moeilijk om zichzelf niet al te veel te veroordelen. "Het voelt soms alsof het allemaal mijn schuld is. Ik schreef destijds geschiedenis door te doen wat ik deed en het had een positief effect moeten hebben. Maar nu staan we er slechter voor dan voor de Arabische Lente. Tunesiërs lijden nog steeds en extremisten komen alsmaar dichterbij."

Slachtoffer
De familie van Bouazizi hoopt nog steeds dat zijn dood niet voor niets is geweest. "Mijn broer heeft iets gecreeërd dat sommige mensen in de Arabische wereld weer weg proberen te nemen. Hij zou zowel het gedrag van de politici als van de extremisten hebben afgekeurd", zegt zijn zus.

Hamdy vindt dat Bouazizi en zij beiden slachtoffer zijn. "Hij leeft niet meer, mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Als ik kijk naar hoe deze regio er nu aan toe is, zou ik het graag overdoen. Ik heb spijt van wat er toen is gebeurd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden