'Ze nemen iedereen te grazen hier'

Palestijnen bidden naast omgekomen leden van de familie Dalou. Elf familieleden kwamen om toen een Israëlische bom insloeg in het huis van de familie Beeld EPA

De straten van Gaza-stad liggen er even na acht uur 's ochtends nog geheel verlaten bij. Een straathond snuffelt wat in een afvalbak, de winkels blijven gesloten en er is nauwelijks werkverkeer. Het zachte gezoem van de Israëlische drones klinkt vanuit de lucht, zoals de afgelopen dagen onafgebroken het geval is geweest.

De geluiden van explosies, die de hele nacht hebben geklonken, zijn voor even verstomd. In een woonwijk nabij de kust zit een groep van zo'n twintig mannen buiten zwijgend tegenover elkaar, hun hoofden gebogen. De oogleden van de mannen zijn gezwollen, velen hebben een zakdoek in de hand. In het midden neemt een man met een grauw gelaat condoleances in ontvangst: het is het begin van de driedaagse 'Azah', de Arabische rouwtraditie.

Bij een van de zwaarste Israëlische bombardementen op een huis van een familie met vermeende Hamasbanden kwamen zondagmiddag twaalf Palestijnen om. Ook de buurvrouw en buurjongen stierven, het waren de moeder en zoon van Hamed Mizanar.

Mizanar zit in het midden van de groep. Als er nieuwe familieleden en kennissen aankomen, staat hij even op, snikkend valt hij hen om de hals. Daarna neemt hij weer zwijgend plaats in de groep. "Ik kan me helemaal niets voorstellen van hoe die Israëliërs denken", fluistert de 35-jarige Kamal Iznah, die met zijn drie kinderen ook in de Al-Nasr-wijk woont waar het bombardement plaatsvond. "Ze nemen iedereen te grazen: jongetjes, meisjes, vrouwen. Dat is niet te verkroppen."

24 kinderen
Sinds afgelopen woensdag is het geweld tussen Israël en de verschillende militaire facties in Gaza geëscaleerd. In totaal schoten Hamas en splintergroeperingen meer dan duizend projectielen richting Israël, waarbij drie Israëliërs omkwamen. Het Israëlische leger bestookte 1350 doelen. Het mikt naar eigen zeggen op Hamas-leden en gebouwen die met de Hamas-regering te maken hebben, maar van de ruim honderd Palestijnse doden die tot gisteravond waren omgekomen, waren er 24 nog kind.

Langs de rouwende groep brengt een jongen Arabische koffie en dadels langs. Even later stopt een terreinwagen langs de kant van de weg, vier gesluierde vrouwen stappen uit en lopen direct naar binnen. "De vrouwen blijven binnen, met elkaar", zegt Iznah. "Zo gaat dat in onze cultuur."

Grondoffensief
Ondanks de vele doden die nu al te betreuren zijn in Gaza, bestaat de angst dat Israël de militaire operatie nog verder uitbreidt met een grondoffensief. Israël liet gisteren weten alles in gereedheid te hebben om zo'n offensief te beginnen.

Maar ook de huidige bombardementen vanuit de lucht, de zee en vanaf de grens maken dat geen plek veilig is in Gaza. Of de gehele rouwperiode uitgezeten kan worden, weet Iznah nog niet: "In deze omstandigheden kun je maar beter niet te veel in grote groepen zijn. Overal loert het gevaar."

Terwijl de bommen blijven inslaan, praten politieke vertegenwoordigers met en via Egypte over een mogelijk staakt-het-vuren. Bij de familie Mizanar is het duidelijk. Met gesloten ogen zegt Iznah: "In godsnaam, een wapenstilstand".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden