’Ze moeten leren ons volk niet te beledigen!’

Kemal Kerincsiz is de plaag van intellectueel Turkije. De advocaat tracht de ene na de andere prominent voor de rechter te slepen voor ’belediging van de Turkse identiteit’. Landverraders noemt hij hen.

Wie de grootste vijand van Turkije is? Niet de journalisten en schrijvers tegen wie Kerincsiz aan de lopende band rechtszaken opent, zegt hij zelf. Het is de Europese Unie. ’Landverraders’ als de schrijver Orhan Pamuk (zie inzet) vindt de advocaat ’marionetten van de EU’.

„Ze worden betaald door de EU. Het doel is overduidelijk: Turkije kapot maken, ervoor zorgen dat het geen machtig land wordt in de regio. De Europese Unie is een imperialistisch machtscentrum dat ons land arm wil houden, zodat het ons kan blijven uitbuiten.”

Advocaat Kerincsiz is op vakantie. Hij praat kalm en zacht door de telefoon, en vertelt trots over de laatste zaak die hij voor de rechter heeft gekregen. Schrijfster Elif Shafak moet zich dit najaar verantwoorden voor uitspraken van haar romanpersonages.

„Meneer de journalist”, zegt Kerincsiz met een bijna lieve stem, „we hebben na Orhan Pamuk, Perihan Magden, Ismet Berkan en Hasan Cemal nu ook Elif Shafak ontmanteld. Nu is het haar beurt om verantwoording af te leggen voor de Turkse rechters.”

Kerincsiz is een en al beleefdheid door de telefoon. Maar dat deze gemoedstoestand snel plaats kan maken voor woede en agressie, weet iedereen die het Turkse nieuws volgt.

Intellectuelen worden, telkens wanneer ze vanwege Kerincsiz en zijn vrienden voor de rechter moeten verschijnen, uitgejouwd, bespuugd en zelfs geslagen in de gangen van de rechtbanken. Kerincsiz kijkt niet op een afstand naar de verrichtingen van zijn maten – hij doet ook mee.

„Natuurlijk keur ik agressie af”, zegt hij. „Maar deze landverraders vragen er zelf om. Als je je eigen voorouders beschuldigt van het plegen van genocide op de Armeniërs, als je je eigen volk voor slagers uitmaakt, als je meewerkt aan het splitsen van Turkije door voor de PKK op te komen, dan moet je erop rekenen dat mensen emotioneel zullen worden. Dat ze misschien ook gaan slaan”, zegt Kerincsiz.

Of hij boeken van Orhan Pamuk en Elif Shafak heeft gelezen? „Ik heb ’Sneeuw’ van Orhan Pamuk gelezen. Ik vond het een waardeloos boek. De boeken van Elif Shafak zijn nog erger. Ik kan u verzekeren dat deze boeken niet door deze schrijvers zelf worden geschreven.”

„Vijanden van Turkije laten deze boeken door derden schrijven, en onze zogenaamde schrijvers zetten hun handtekening eronder. Hoe kan Elif Shafak, die lesgeeft in de Verenigde Staten en ook nog eens zwanger is, binnen anderhalve maand zo’n dikke pil produceren?”, aldus de advocaat.

Naarmate het gesprek voortduurt, blijft er weinig over van zijn kalmte. Hij begint te schreeuwen: „De stille meerderheid van het Turkse volk staat achter ons. We laten ons volk niet beledigen door een stelletje landverraders. Alle smerige spelletjes van de EU hebben we al ontmanteld. Ze moeten oprotten uit ons land. Hoe halen die zogenaamde schrijvers het in hun hoofd om mijn voorouders uit te maken voor moordenaars? Elke grondwet in de wereld verbiedt het om een heel volk te beledigen. Het mag ook in Turkije niet. Dat zullen we hun moeten leren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden