'Ze luisteren te veel naar de imam of pastoor'

Doodziek was Safiatou Maïga na de geboorte van haar tweede kind, krap een jaar na haar eerste. De nu 37-jarige huisvrouw, toen 22 jaar oud, was uitgeput en lag met een infectieziekte in bed. „Ik sliep alleen nog maar”, zegt Safiatou, die met haar man Togo (50) en gezin in Medina Coura woont, een buitenwijk van de stad Mopti in het oosten van Mali. „Ik kon niet meer werken, het huis niet schoonmaken. Ik kon niet eens voor mijn eigen baby zorgen.”

Terwijl ze ziek op bed lag, luisterde ze naar de radio. Daar hoorde ze een informatiespotje van de AMPPF (Association pour la Protection et la Promotion de la Famille), een organisatie die zich sterk maakt voor gezinsplanning. Safiatou klopte daar aan en besloot de anticonceptiepil te gaan gebruiken. Die slikt ze nog steeds. Het kost haar ongeveer 0,15 eurocent per maand. Ook overtuigde ze haar man ervan voortaan een condoom te gebruiken tijdens de seks. „Of hij daar problemen mee had? Hij had geen keus”, zegt ze. „Ik wist een ding zeker: ik kan voorlopig niet weer zwanger raken.” Safiatou zegt verschillende vrouwen te kennen die de pil gebruiken en daar openlijk voor uitkomen. Dat is niet vanzelfsprekend. In veel gevallen is het een taboe. Soms gebruikt de vrouw de pil stiekem. Dit tot frustratie van de man, die denkt dat er wat mis is omdat ze niet zwanger raakt.

„Die vrouwen luisteren te veel naar de imam of pastoor”, zegt Safiatou. „Ze krijgen te horen dat een groot gezin een godsgeschenk is waarvoor je dankbaar moet zijn. Als ze protesteren, wordt gezegd dat ze hun mond moeten houden.” Safiatou, die uiteindelijk met ruime tussenpozen nog vier kinderen kreeg, laat zich de mond niet snoeren. „Ik ga bijna nooit meer naar de moskee. Ik bid gewoon thuis”, zegt ze. „Ons gezin is groot genoeg. Mijn man en ik werken hard om rond te komen. Dat is in het voordeel van iedereen.”

De stelligheid van Safiatou is een uitzondering in Mali. Mariam Traoré, directeur van AMPPF, beaamt dat. „In Mali zeggen moeders niet snel stop. Een gezin van zes kinderen, zoals dat van Safiatou, is niet uitzonderlijk groot.” Malinese vrouwen krijgen gemiddeld 6,6 kinderen. Er zijn twee landen ter wereld, Niger en Oeganda, met een hoger gemiddelde. Het Bevolkingsfonds van de VN verwacht dat het aantal inwoners in Mali van 13,4 miljoen nu, naar 28,3 miljoen in 2050 zal groeien.

Traoré acht dat niet onmogelijk, want zowel op het platteland als in de stad zijn grote gezinnen eerder regel dan uitzondering. Hoger opgeleiden vormen die uitzondering. Deze relatief kleine groep houdt het vaker bij twee kinderen, het ideale gezin dat ook op campagneborden wordt gepromoot. „Hoe groot je gezin is, moet je zelf weten”, zegt Traoré. „Zolang de moeder maar gezond is, want dat is de spil van het gezin. Ook moeten de kinderen naar school kunnen en te eten hebben. Als dat niet kan, is een groot gezin geen zegen, zoals de kerk en moskee propageren, maar juist een enorme last.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden