Opinie

Ze kwamen als krokussen uit de vroege lentegrond

Misschien is het toeval, misschien ook niet. In één week vertoonden twee extreem jonge topsporters zich aan het Nederlandse televisiekijkerspubliek op een manier die opvallend mag heten.

Mart Smeets

In Hamar schaatste de Amerikaan Trevor Marsicano naar de vijfde plaats in het eindklassement van het WK allround en in Rotterdam bood de zeventienjarige Bulgaar Grigor Dimitrov de nummer een van de wereld, Rafael Nadal, gedurende een half uurtje zwaar tegenstand.

Kunnen we dan meteen zeggen dat we twee aanstaande kampioenen aan het werk hebben gezien? Je bent, gezien de manier van schaatsen en spelen, wel geneigd zoiets te stellen, maar voorzichtigheid is geboden. Wat jong en goed is komt snel mag een afgekloven sportcliché zijn, de twee heren hebben nog een hele weg te gaan alvorens ze droog achter de oren zijn.

Marsicano, een gelovige jonge man uit Scenectady in de staat New York, leerde schaatsen in het bijna vergeten Lake Placid, waar ooit de jonge Eric Heiden zich aanbood als nieuwe schaatsvedette.

De jonge man verbaasde de schaatswereld vorig weekend met twee technisch goed uitgevoerde ritten op de 1500 meter en vijf kilometer. Alsof hij nooit iets anders had gedaan, wurmde hij zich in de top van het klassement en deed dat met een zwier en toch ook priemende zekerheid die ongekend was.

Nee, hij komt niet helemaal uit het niets, want hij was derde op de WK junioren in 2007, maar zijn eerste serieuze optreden bij de echte mannen maakte duidelijk dat de schaatswereld er een jonge topper bij heeft. Hij is bescheiden, rustig, doelgericht, leergierig en koppig. Hij moet niets hebben van de trainingsmethoden van VS-coach Bart Veldkamp; hij wijkt uit naar een andere baan, met eigen mensen. En hij leest de bijbel en looft de Heer.

Of Dimitrov, uit het kleine Haskovo in Bulgarije, dat ook doet weet ik niet. Hij is, meer dan de Amerikaan, een jong ’project’ in de tenniswereld. Hij opereert vanuit Spanje, heeft een leger aan ondersteuners (nu al) achter zich en dat alles wordt betaald door de firma met de drie strepen. Dimitrov was afgelopen week in Rotterdam en speelde goed, volwassen tennis.

Waar de schaatser in een kleine en beperkt gesponsorde wereld binnenkomt, is de Bulgaar al helemaal een marketingproduct geworden.

Drie toernooidirecteuren (Madrid, Basel en Rotterdam) gaven de jonge vent een wild card om zo in het gevlij bij hem te komen. Je weet immers maar nooit voor de toekomst.

De Bulgaar was al eerder in Nederland, maar zijn deelname in Rosmalen (verleden jaar, één ronde, snel uitgeschakeld) deed bepaald minder stof opwaaien dan zijn spel van deze week.

Er zit een leuke overeenkomst in het uitvoeren van hun sport; ze ogen bijna volwassen en zijn technisch beiden zeer vaardig. Nauwkeurige bestudering levert echter het beeld op van verrekt jonge kerels die nog weinig scheerschuim op de kin hebben gehad en die beiden als goudvissen hun eigen vijvertje binnenzwemmen.

Nu komt het aan op duurzaamheid, tactisch vernuft, het vinden van balans en het ontwikkelen van nog onderontwikkelde onderdelen binnen hun sport.

Toegegeven echter; hun eerste optredens waren van opmerkelijk verheugende klasse. Ze kwamen als krokussen uit de vroege lentegrond. Hun onbevangenheid verwarmde de sportwereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden