’Ze hebben voor Engels interessante teksten gezocht’

Trouw volgt vier eindexamenkandidaten én hun ouders. Laurens de Lange boog zich over het vwo-examen Engels, evenals zijn moeder. Zij deed de havo, maar studeerde ook een blauwe maandag Engels.

Ricus Dullaert

„Het is heel vreemd”, zegt Laurens de Lange (18). „Ik vond het examen niet eens vervelend om te doen. Ze hebben interessante teksten uitgezocht.” „Misschien vond jij het niet zo moeilijk, maar ik zit ondertussen met het schaap Dolly in mijn maag”, klaagt zijn moeder Floortje de Lange (52), die met een tekst over klonen bezig is.

Het vwo-examen Engels was pittig, concludeert moeder De Lange wanneer ze klaar is met de opgaven. „Het waren hele lappen tekst. Wel gevarieerd, met wat wetenschappelijke teksten erdoor, een stuk van internet, en een gedeelte uit een roman. Dat laatste sprak me wel aan.”

Laurens, die het profiel Natuur en Techniek doet, had met de romantekst juist grote moeite. „De eerste zin ging 12 regels door. Dan denk ik: ’Schrijf normaal!’” Hij vond de tekst ’A sinister advantage’ leuker. „Daarin werd uitgelegd waarom linkshandigen een voordeel hebben bij gevechten tegen mensen die rechts zijn. Die zijn het niet gewend om tegen een linkshandige te vechten.”

„Ja, die wetenschappelijke onderwerpen interesseren jou veel meer”, weet zijn moeder. „De linker hersenhelft stuurt de rechterarm aan, stond er toch in de tekst? Nou, ik kan er de concentratie niet voor opbrengen. Dat heeft vast met mijn hersenhelften te maken.”

Moeder De Lange is altijd een anglofiel geweest, zegt ze. „Ik verslond de boeken van Agatha Christie, maar ook Engelse films vond ik fantastisch.” Na haar middelbare school, waar ze een 7 voor Engels had, besloot ze er haar studie van te maken. „Op de lerarenopleiding koos ik het samen met Tekenen. Maar die vakken bleken te ver uit elkaar te liggen, dus verruilde ik Engels na een jaar voor Textiele werkvormen.”

Tegenwoordig oefent ze haar Engels vooral door het kijken naar detectiveseries. Ook Laurens denkt dat de basis van zijn woordenschat van het tv-kijken komt. „Ik keek altijd naar Engels gesproken tekenfilms. Dexter’s Laboratory, Cow and Chicken, zulke dingen. Daardoor kon ik al redelijk Engels toen ik in groep 7 met het vak begon.”

Laurens en zijn moeder kunnen tevreden zijn. Ze zijn allebei geslaagd. En dat zonder de slapeloze nachten die moeder De Lange vroeger bij haar examen had. „Ik heb toen nog slaappillen aan de huisarts gevraagd. Maar volgens mij heeft hij me placebo’s meegegeven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden