'Ze hebben een mooi bedrijf kapot gemaakt'

null Beeld anp
Beeld anp

Riny de Zeeuw-Van Gend (63) had gisteren haar laatste werkdag als V&D-medewerker. Vandaag zit ze voor het eerst werkloos thuis en deelt haar verhaal.

"Ik was vreselijk moe toen ik thuiskwam. Door de emoties waarschijnlijk. Toch heb ik vannacht uren wakker gelegen. Heb nagedacht over de toekomst, over hetgeen ik achterlaat. Over de mensen met wie ik zo een nauwe band had. Het was voor mij geen werk, maar een betaalde hobby.

Op mijn zevende ging ik in Eindhoven voor het eerst met mijn moeder naar de V&D en verloor er meteen mijn hart. Mijn man had liever niet dat ik werkte, maar nadat de kinderen uit huis waren, ben ik toch gaan solliciteren. Bij de V&D natuurlijk. Ik heb in de winkel iemand aangesproken, en binnen twee weken was ik aan het werk. En dat terwijl ik al 49 jaar oud was.

Steeds meer vollega's verdwenen
Maar ik heb de V&D alleen maar achteruit zien gaan. Steeds meer collega's verdwenen waardoor we het werk met steeds minder mensen moesten doen. Ik had er zelf ook last van, ze deelden geen vaste contracten meer uit. Dan kreeg ik weer een contract van twee jaar, en moest ik er daarna drie maanden uit. Dat heeft een paar jaar geduurd, totdat de rayonmanager zei: 'Zo gaan we niet met onze mensen om. Riny, je krijgt een vast contract.'

Dat was ook V&D: een goede werkgever, een goede werksfeer. Toen mijn man overleed, hielpen het werk en mijn collega's me erdoorheen. Kwam er een liedje op de radio dat me aan hem deed denken, dan liep ik even naar achter en kwamen ze me troosten.

null Beeld Riny de Zeeuw-Van Gend
Beeld Riny de Zeeuw-Van Gend

In de Rotterdam-vestiging werkte ik nog niet zo lang, maar ik had er al vaste klanten. Een mevrouw in een rolstoel bijvoorbeeld. Die was zo blij dat ik haar in de kleedkamer hielp met aan- en uitkleden. Die dankbaarheid op dat gezicht, daar hoeft voor mij geen salaris tegenover te staan. Sorry dat ik huil, ik word er weer emotioneel van. Dat prachtige pand, de mensen...

Nalatigheid
Ik neem het de leiding van V&D kwalijk dat ze zo nalatig zijn geweest. Dat ze zo'n mooi bedrijf kapot hebben gemaakt. Het was voor ons, de medewerkers, duidelijk dat ze niet capabel waren. Of eerder: dat ze er zaten voor zichzelf. Hadden ze de panden niet verkocht, dan was daar ook niet zoveel mee geschermd de afgelopen dagen. Was hun beleid juist geweest, dan had de V&D nog bestaan.

Hoe nu verder? Kijk, ik ben 63. Aan een nieuwe baan kom ik waarschijnlijk niet. Misschien dat ik nog in een hospice of bejaardenhuis nog aan de slag kan. Veel van mijn collega's gaan ook richting hun pensioen. Ze hebben jarenlang een vast contract gehad en moeten nu ineens achter een computer gaan solliciteren. Dat zijn ze niet gewend. Ikzelf hoop dat de Canadezen winnen. Heb wat gegoogled op Hudson's Bay en geloof dat dat echt een aanwinst kan zijn voor Nederland. Zou mooi zijn als zij in dat oude, mooie pand van de V&D terechtkomen.

Of ik dan ga solliciteren? Wat denk jij dan?! Natuurlijk"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden