’Ze boksen in legging, met hoofddoek’

Antropologe Jasmijn Rana bij tekeningen van een kickbokster door Peter Pontiac. 'Die meiden willen gewoon lekker zweten. En afvallen.' ( FOTO OLAF KRAAK ) Beeld
Antropologe Jasmijn Rana bij tekeningen van een kickbokster door Peter Pontiac. 'Die meiden willen gewoon lekker zweten. En afvallen.' ( FOTO OLAF KRAAK )

amsterdam – - Kickboksen is een van de meest populaire sporten in achterstandswijken. Omdat het overal in buurthuizen wordt aangeboden, mét subsidie. De vechtsport moet overlastgevende Marokkaans-Nederlandse jongens van de straat houden en jonge moslima’s emanciperen. „Maar die meiden kiezen de sport niet vanwege die zogenaamde weerbaarheid of emancipatie. Die willen gewoon twee uurtjes in de week lekker zweten. En afvallen.”

Dat zegt Jasmijn Rana. De 26-jarige antropologe deed twee jaar onderzoek naar de populariteit van kickboksen bij Marokkaans-Nederlandse meiden. Het werd een ’participerende observatie’. Rana, van Pakistaans-Nederlandse komaf, werd lid bij clubs in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. „Ze houden niet zo van aapjes kijken, maar ik ben er open en eerlijk naartoe gegaan. Ik trainde met ze mee, won hun vertrouwen.”

Over jonge moslima’s is weinig bekend. Wel zijn er talloze onderzoeken naar overlastgevende, criminele of radicaliserende Marokkaans-Nederlandse jongens. Vaak wordt daarin slechts in een bijzin iets gemeld over hun zusjes, dat ze het zo goed doen bijvoorbeeld.

In de beeldvorming zijn jonge moslima’s onmondige, onzelfstandige, onderdrukte vrouwen. Het is goed als ze op straat komen, ze moeten trainingen in weerbaarheid krijgen. Dus vindt iedereen het prima, stelt Rana, dat veel Marokkaans-Nederlandse meiden kickboksen.

De populariteit van de sport heeft volgens de onderzoekster te maken met het aanbod. „Er zijn in wijken als Amsterdam Slotervaart gewoon geen betaalbare ballet-, tennis- of pianolessen. Hun broertjes zitten op kickboksen en langzamerhand ontstaan er overal meidengroepen.”

De VVD noemde kickboksen ’een subsidiekanon’ en had kritiek op het aanbieden van vechtsporten voor hangjongeren: nu gaan we die jochies ook nog leren hoe ze ons in elkaar kunnen slaan. Bovendien worden kickboks-trainingen vaak gescheiden gegeven: meiden en jongens sporten apart. Het aanbod van gescheiden zwemlessen zorgde onlangs nog voor felle discussie. Rana: „Kom maar op met die Kamervragen, die kunnen de discussie op gang brengen. In de eerste feministische golf was het heel stoer om dingen alleen met vrouwen te ondernemen. Nu heeft ladies only ineens te maken met onderdrukking.”

In Marokko is kickboksen ook heel populair, er zijn veel kampioenen en dus veel rolmodellen. Ook voor moslima’s hier. Rana: „Die kunnen zich nu eenmaal niet zo identificeren met de Nederlandse hockeysters...”

Kickboksen wordt gezien als mannensport; moslima’s laten zien dat het dat niet hoeft te zijn, zegt Rana. Ze trainen met roze handschoenen, of roze broekjes. Zonder hun culturele of religieuze afkomst te verloochenen: met hoofddoek én legging.

Heel soms trainen ze stiekem, om ruzie thuis te voorkomen. Rana hoorde het verhaal van het meisje dat haar ouders had overtuigd, maar in de sportzaal door haar neefje werd gespot. Een boze oom meldde zich bij haar vader, de familiedruk zorgde ervoor dat ze niet meer kwam.

„Dat is een van de schrijnende verhalen”, zegt ze. Maar vaak zegeviert de overredingskracht. „Volgens de Koran mag je niet op je gezicht geslagen worden, dat is haram. Soms nemen de meiden hun moeders mee naar de training om te laten zien dat dat ook niet gebeurt. Op internet lezen ze argumenten om te mogen sporten: de profeet hield hardloopwedstrijden met zijn vrouw. Ook voor moslims is sport gezond.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden