zaterdag14gids

Publiekslieveling Jade Goody rekt het het reality-genre tot het ultieme op.

Jade Goody leeft op tv, ook als ze straks dood is. Woensdag liet de Britse terminaal zieke ’Big Brother’-ster zich voor de camera’s wegrijden uit het ziekenhuis. Goody (27) lijdt sinds augustus vorig jaar aan baarmoederhalskanker – precies de kanker veroorzaakt door het HPV-virus waartegen duizenden Nederlandse meisjes onlangs werden ingeënt.

Haar doktoren geven Goody nog maar een paar weken te leven nu de ziekte is uitgezaaid naar haar lever, darm en lies. Op de valreep is ze getrouwd met Jack Tweed en nu wil ze graag haar laatste dagen thuis in Essex doorbrengen bij hem en haar twee zoontjes Bobby (5) en Freddie (4). „Ze hoopt alleen dat de doktoren zo lang de pijn in de hand kunnen houden”, zegt haar publiciteitsmanager Max Clifford.

Reality-ster Jade Goody leeft als een echte ster met hevige ups en downs. De ene dag staat er een vrouw met een hamer aan haar ziekenhuisbed, twee dagen later hangt de King of Pop himself aan de telefoon om haar sterkte te wensen. Eeuwige Michael Jackson-fan Goody was zo opgewonden dat ze „al haar kracht bij elkaar zocht en zelfs in staat was tot een volledig gesprek”, weet Amerikaanse roddelnicht Perez Hilton. „Geen verkeerde publiciteit voor Jacko’s zomerconcerten in Londen”, sneert hij.

Voor niets gaat de zon op; dat geldt ook voor de liefde. Jade houdt van Jack Tweed en als ze in januari hoort dat ze slechts maanden te leven heeft, maakt ze een lijst van dingen die ze nog wil doen. Trouwen staat op één. Jammer alleen dat Jack anderhalf jaar in de bak zit omdat hij een tiener met een golfclub had bewerkt. Weer een gelukje: hij komt vervroegd vrij met elektronisch huisarrest. Om zeven uur ’s avonds moet hij binnen zijn bij zijn moeder.

Jack vraagt Jade ten huwelijk en twee weken later trouwen ze omdat haar conditie zo snel verslechtert. Maar haar hart is ’gebroken’ als ze beseft dat Tweed voor zeven uur weg moet en ze haar huwelijksnacht alleen moet doorbrengen. Dit keer is niet Jacko maar Jack Straw, minister van Justitie, haar geluksengel. Het ministerie versoepelt Tweeds boevenklok voor die ene nacht naar drie uur ’s middags de volgende dag. Straw heeft ’enorme sympathie’ voor Goody. „Iedereen is verdrietig over de tragedie die haar overkomen is”, voegt premier Gordon Brown eraan toe. En dat terwijl hij in 2007 als minister van financiën nog in India door het stof moest vanwege Goody’s racistische uitspraken over mede-’Big Brother’-bewoonster en Bollywoodster Shilpa Shetty.

Dan de bruiloft, live op de Britse tv. Haar bruidsjurk werd geschonken door warenhuis Harrods, met een speciaal zakje erin voor haar pijnstillers. Kaal maar mooi opgemaakt spreekt ze het publiek toe. „Ik houd zo veel van jullie. Ik wil jullie niet verlaten.” Tranen bij de dames, en bij miljoenen Engelsen thuis. Aan tv-rechten en andere publiciteit zal ze meer dan een miljoen pond verdienen. Uitbuiting van haar situatie, luidt de kritiek. Ze pareert: „Ik wil zo veel mogelijk geld verdienen voor de toekomst van mijn twee jongens.”

Publiekslieveling Jade Goody is in staat het reality-genre tot het ultieme op te rekken. Waarschijnlijk gaat ze zelfs dood op tv. Nu maar hopen dat ze de erfenis ook publiekelijk geregeld heeft. Dan zijn er tenminste miljoenen getuigen dat haar ontelbare ponden naar Bobby en Freddie gaan, en niet stiekem naar Jack.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden