Zapatero sluit akkoord over Catalonië

De Spaanse regio Catalonië mag zich een natie noemen, maardan alleen in de preambule van het fel omstreden nieuwe statuutvoor de regio.

Van onze redactie buitenland

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero had zaterdageen geheime, nachtelijke ontmoeting met Artur Mas, leider van departij van gematigde Catalaanse nationalisten, de CiU.

Gisteren onthulde Mas op een persconferentie dat hij 'eensprong voorwaarts' heeft bereikt in het dossier dat voor grotespanningen zorgt in Spanje. Zo werd een generaal ontslagen nadathij had gezegd dat het leger er misschien wel aan te pas moestkomen als de rebelse regio niet binnen de grenzen van de grondwetblijft.

Zapatero en Mas spraken af dat Catalonië zich een natie magnoemen, maar dan alleen in de inleiding van het document dat deverhouding tussen de deelstaatregering in Barcelona en Madridregelt. Aan de juridische status van het gebied verandert niets.In ruil voor dit compromis gaf Zapatero toe aan enkele eisen vanhet welvarende Catalonië op fiscaal gebied.

De partij van Mas maakt geen deel uit van de coalitie van dedeelstaatsregering, die wordt gevormd door de Catalaanse afdelingvan Zapatero's socialistische partij en de links-nationalistischepartij ERC. Maar in het Spaanse parlement is de CiUwaarschijnlijk van doorslaggevend belang. Met steun van Masbeschikt Zapatero over een meerderheid en komt een politiekeoplossing voor het probleem in zicht.

Maar de afloop blijft ongewis omdat de ERC, de grotegangmaker achter het statuut, het akkoord verwerpt. Deconservatieve oppositie bewtijfelt de 'legitimiteit van hetakkoord'. Volgens de conservatieven bedreigt het Estatuto, inwelke vorm dan ook, de eenheid van het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden