Zangers eren hun muzikale helden

(Trouw)

Dat moment van pats boem, zo’n liedje dat je gevormd heeft in je jeugd. Zangers leggen hun muzikale DNA bloot in een speciale voorstelling.

Voor de één is het de vroege jaren-zeventig-rock van de band Free (’Allright Now"), voor de ander het nummer ’Crazy Horses’ van The Osmonds. Liedjes die je gevormd hebben in je jeugd. Die ervoor hebben gezorgd dat je popmuziek ontdekte. Zanger en pianist Paul de Munnik en popkenner Leo Blokhuis staan, samen met Edsilia Rombley, Giovanca, Rick de Leeuw, Tjeerd Bomhof (Voicst), Ricky Koole en Janne Schra (Room Eleven), deze week in theater De Kleine Komedie in Amsterdam in de speciale productie ’De muzikale helden’.

Daarin zingen ze hun ’liedjes van oorsprong’ en leggen zo hun muzikale DNA bloot, dat Blokhuis muziekhistorisch inbedt. Het idee is afgeleid van de voorstelling ’Harmonium’ van Blokhuis en Koole, waarin mooie, vergeten liedjes werden afgestoft.

„Ik zag die voorstelling”, vertelt Paul de Munnik, „En wat mij meteen opviel was de heerlijke muziek. Toen De Kleine Komedie mij benaderde met het idee van ’De muzikale helden’ dacht ik meteen: allemaal verschillende zangers en muzikanten en iedereen zingt wat hij heel graag wil zingen buiten zijn eigen repertoire om. Iets wat je normaal gesproken niet zou doen. Dat maakt het heel fijn, fris en verrassend.”

Leo Blokhuis zorgt naar eigen zeggen voor de sfeer: „Ik vertel een paar typische Leo-verhaaltjes met audiovoorbeelden, zoals ik dat bijvoorbeeld ook doe in de ’Top 2000 a GoGo’ op televisie. Maar ik hang niet de wijsneus uit, ik zorg voor de samenhang en de ’kleur’ van de avond. Het gaat van de Pixies tot Frank Sinatra en alles wat daar tussen zit.”

De Munniks eerste echte kennismaking met popmuziek was, naast Free, Led Zeppelin, Jimi Hendrix en The Who. Gitaarbands. Opvallend voor een pianist. „Natúúrlijk wilde ik stiekem gitarist worden vroeger. Mijn broer speelde in bands, elektrische gitaar, dat was stoer. Ik moest op orgel- en pianoles. Want dat kon ik blijkbaar. Dat geeft niet hoor, want is het de muziek die inspireert. Dat je weet: die kant wil ik op. Goede nummers maken met een dikke vleug rock. Ik groeide op met kerkmuziek en veel meerstemmig zingen met mijn broers. Dat samen is een palet geworden dat ik graag hanteer.”

Inderdaad maken Acda en De Munnik Nederlandstalige songs met precies die combinatie van rock en zang. Maar er kwam ook een theateraspect bij, dat voor De Munnik minstens zo belangrijk was: „Zo leerde ik Jacques Brel kennen en Bertolt Brecht. Van die laatste zing ik een lied in de voorstelling. Eigenlijk is het een muzikale samenvatting van waar ik nu sta. Niet dat ik me wil meten met die muzikanten en schrijvers, alleen heeft het me wel gebracht tot waar ik nu ben. De liefde voor muziek, maar ook hoe je op een podium staat en wat je wilt bereiken.”

Leo Blokhuis viel definitief voor de popmuziek toen hij ’Crazy Horses’ van The Osmonds hoorde. „Het is moeilijk om op zijn evangelisch dag en uur van bekering te geven, maar toen ik dat nummer hoorde, ging er wel een knop om. Het kwartje viel: muziek is te gek. Ik ben opgegroeid in Wezep, waar mijn vader dominee was, en daar was niet zo veel. Mijn ouders waren ook al geen grote liefhebbers van muziek, maar ik kan me voorstellen dat je, met een gezin van acht kinderen, niet ook nog even lekker de radio aanzet. Op zondag werd af en toe een plaat van het Urker Mannenkoor opgezet met ’Psalmen in de nacht’ of zoiets. Kijk, Paul is nog door zijn oudere broers op het goede spoor gezet, dat had ik niet. Dat zou nog wel eens een frustratie van mij kunnen zijn, dat het enige instrument dat ik onder handbereik had, een harmonium was. Voor mij was het dus later één grote inhaalslag.”

De artiesten die optreden in ’De muzikale helden’ zijn van zeer divers pluimage. Bewust. Zodat ze ook elkaar af en toe flink kunnen verrassen. Tijdens de repetities ontstonden er meteen kruisbestuivingen, ’parels van samenwerking’ noemt Blokhuis ze. „Een koortje dat er nog niet was ontstaat of een tweede stem. Terwijl deze mensen nog nooit eerder met elkaar gezonden hebben.”

De Munnik: „Ik geniet hier als een dolle van. Of het goed wordt, weet ik niet, maar het is in ieder geval heel spannend en interessant.”

Paul de Munnik (links) en Leo Blokhuis brengen hun 'lied van oorsprong' in 'De muzikale helden'. (FOTO CORBINO)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden