Ik heb een droom

Zangeres Anneke van Giersbergen: Ik droom soms dat ik mijn stem kwijt raak, of mijn tekst vergeet

null Beeld Jorgen Caris
Beeld Jorgen Caris

‘Ik zie je in dromenland’, zeggen mijn zoon Finn en ik altijd tegen elkaar als ik hem welterusten wens. We spreken dan ook af wat we zullen doen: meestal iets rustigs als wandelen, kletsen of in de zon liggen. Op die manier gaan we allebei heel relaxed slapen.

Noor Hellmann

Ik vind het mooi, die andere wereld waar je van alles meemaakt, al denk ik dat het nachtbestaan er ook is om angsten te verwerken. Uit mijn jeugd herinner ik me een lange, angstige droom waarin ik met mijn vader op de vlucht was. We moesten rennen, over hekjes klimmen en constant werden we gevolgd. Dit was een terugkerende droom in mijn puberteit: een periode waarin je zoekend bent en je je alleen kunt voelen. M’n ouders hebben mij altijd gesteund, maar als puber ervaar je toch een generatiekloof en denk je: ze begrijpen me niet.

In elke levensfase droom je anders. Nu word ik soms in paniek wakker uit een klassieke muzikantendroom: ik kom het podium op in mijn joggingbroek, zonder make-up en ken mijn songteksten niet terwijl ik moet optreden voor duizenden mensen. Vaker nog heb ik de angstdroom dat mijn stem blokkeert als ik hem wil laten klinken. Het betekent misschien dat je niet voor jezelf durft op te komen of moeite hebt iets te zeggen wat een ander niet leuk vindt. Vooral vroeger had ik last van die onzekerheid en vroeg ik me af: wie ben ik, wat wil ik, wat wil ik zeggen? Maar kennelijk ben ik daar nog steeds mee bezig. Mij helpen die dromen om moed te verzamelen en in het wakkere leven mijn mond open te doen.

Ik droom ook weleens dat mijn stem mij wordt ontnomen. Ik wil banden aanhalen met familie of oud-bandleden, maar ze wenden zich van mij af en willen niet meer met me praten omdat ik nieuwe dingen doe, met anderen werk, of bijvoorbeeld een nieuwe relatie begin. In het gewone leven probeer ik te durven en mezelf uit te dagen: ik treed op in grote metalshows met mijn band VUUR, maar ik zing ook singer-songwriterliedjes en nummers uit het klassieke repertoire. Wat ik waardeer in metal en de muziek van bijvoorbeeld Wagner en Tsjaikovski is de melancholie en het duistere. Ik ben vrolijk van aard en wil licht leven, tegelijk omarm ik de donkerheid, want die kant hoort net zo goed bij het leven.

Ik hou van metal-concerten waar veel energie is en heavy wordt gespeeld, maar na zo’n grote lichtshow met veel geluid en veel mensen om me heen heb ik behoefte aan stilte en alleen zijn. Nu voor mijn jubileumtour heb ik gekozen voor akoestische arrangementen van nummers uit de afgelopen 25 jaar. De liedjes wissel ik af met anekdotes uit mijn carrière. Ik verheug me op de intimiteit van de kleine zaal.”

Anneke van Giersbergen (45) is zangeres. Haar jubileumtour ‘Inchecken’, waarin ze optreedt met gitarist Ferry Duijsens, begint op 10 januari. Info: annekevangiersbergen.com

Ik heb een droom is een interviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden