Zandhagedis en hazelworm inzet van fietspadruzie

Rijksdienst vindt fietsers bedreiging voor dieren in bos bij Groesbeek

Fietsers, steppende kinderen, wandelende ouderen, skateboarders en rolstoelers, voor velen is het fietspad door het bos bij Groesbeek een niet meer weg te denken route.

Het fietspad ligt er vredig bij, maar ondertussen is dit pad hét onderwerp van een hardnekkige juridische strijd tussen de gemeente Groesbeek en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die in opdracht van het ministerie van economische zaken de flora- en faunawet handhaaft.

Het pad van Nijmegen naar Kranenburg (net over de Duitse grens) werd in november aangelegd naast een oud spoorlijntje. Volgens de RVO gebeurde dat illegaal. Groesbeek had geen ontheffing aangevraagd, en ook niet gewacht op toestemming van de RVO: die had namelijk niet zomaar toegestemd. De Rijksdienst blijft erop hameren dat fietsers een bedreiging zijn voor de hier levende zandhagedis en hazelworm. Dode zandhagedissen, vermoedelijk platgereden door fietsers, wijzen erop dat de flora- en faunawet is overtreden.

Groesbeek beweert dat er geen sprake was van illegaliteit. De gemeente heeft van tevoren een effectenonderzoek gedaan, waaruit bleek dat er geen ontheffing nodig was, legt wethouder Ria Barber uit.

De Rijksdienst dreigt inmiddels voor de tweede keer met een dwangsom van 150.000 euro als de gemeente het fietspad niet onder handen neemt. De RVO stelt Groesbeek voor drie keuzes: het fietspad verwijderen, het pad afsluiten in de maanden april tot oktober (omdat de reptielen dan vooral actief zijn), of maatregelen nemen om te voorkomen dat de dieren op het fietspad komen. Dat kunnen bijvoorbeeld reptielentunnels zijn, stelt Melanie Marcus, woordvoerder van de RVO.

De rechtbank in Arnhem heeft de dwangsom geschorst tot eind augustus en zo de gemeente tijd gegeven om de drie opties af te wegen. Wel heeft de rechter de gemeente opgedragen het pad in september te sluiten, omdat er dan jonge hagedissen uitzwermen. Wethouder Barber zegt dat het pad volgende maand sowieso wordt afgesloten voor onderzoek naar de zandhagedissen.

Groesbeek, gelegen in de rijke natuur, heeft vaker te maken met de kritiek van de rijksdienst. Behalve het fietspad loopt er ook nog een zaak van een grensweg die tot last zou zijn voor uilen.

De gebruikers van het fietspad zijn de kwesties meer dan zat. Ze vinden dat de RVO doorslaat in het beschermen van dieren. Het pad brengt volgens hen belangrijke voordelen met zich mee. Zoals het aanwakkeren van het toerisme. Bovendien is het vlakke pad in een heuvelachtige omgeving een uitkomst voor ouderen in de vergrijzende gemeente.

"Wat een hypocriet gedoe is dit toch", zucht Willie Liebers (63) terwijl hij van zijn fiets afstapt. Hij fietst zo'n vier keer op een dag over het omstreden pad. "Ik vind de natuur heel belangrijk, maar de RVO reageert wel erg overdreven. Dan kan je alles wel afsluiten waar beesten zitten."

Volgens Jaap Dirkmaat, natuurbeschermer bij stichting Das & Boom, is het niet goed dat inwoners nu een aversie krijgen tegen de natuurbescherming. "Mensen denken nu dat de RVO overdreven bezig is, maar de gemeente had, voordat zij het fietspad aan gingen leggen, beter moeten nadenken. Op zich is het prima om een fietspad door de bossen aan te leggen, maar er hadden veel dierlijke slachtoffers kunnen worden voorkomen als zij al meteen maatregelen had getroffen."

Maar het is nog niet te laat. Als de gemeente een van de drie maatregelen treft, is het fietspad uiteindelijk wel legaal, stelt de RVO. In september gaat de Rijksdienst om de tafel met de gemeente en ecologen, om ook eens te kijken naar het inhoudelijke probleem van de dieren.

Wethouder Ria Barber: "Wij willen zeker maatregelen nemen als dit afgestemd is met ecologen van beide partijen. Tot nu toe lag de focus steeds op wetten, maar uiteindelijk gaat het erom wat echt nodig is voor de reptielen. Hopelijk kunnen wij na het gesprek een goed besluit nemen, zodat we de zaak kunnen sluiten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden