Zaman Vandaag weert columnist na homo-column

turkije | Jan Jaap de Ruiter is boos over stopzetten column. 'Mij wordt mijn woord ontnomen door de lange arm van Erdogan.'

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Uit angst voor woedende reacties van Turkse kant heeft de Nederlandse krant Zaman Vandaag, opgericht door Gülensympathisanten, een columnist de deur gewezen. Dat gebeurde toen Turkse media een column over homoseksualiteit van arabist Jan Jaap de Ruiter in Turkije opvatten als belediging van de profeet Mohammed.

In zijn column, die eind juni al verscheen, schreef De Ruiter over de beweging van moslims voor wie homoseksualiteit niet in strijd is met het geloof. 'De Profeet had een goed hart voor iedereen die afweek', luidde de kop.

Een grote Turkse tv-zender berichtte door 'duizenden moslims' te zijn gebeld die over de column wilden klagen. Kleinere kranten en websites namen het nieuws over. 'Linke soep', mailde hoofdredacteur Mehmet Cerit aan columnist De Ruiter. Met de boodschap dat hij voor onbepaalde tijd zijn column kwijtraakte. De verbondenheid van De Ruiter aan Zaman Vandaag zou, schreef Cerit, 'voor ons beiden maar ook voor mijn collega's gevaar opleveren'.

De afgelopen weken voert Cerit met Zaman Vandaag juist een campagne waarin hij zegt pal te staan voor de persvrijheid. Sinds Turkije de Gülenbeweging beschuldigt van de mislukte staatsgreep op 15 juli heeft Zaman Vandaag het moeilijk. Hackers belaagden de website, de redactie werd bedreigd, en adverteerders liepen weg.

Door die anti-Gülencampagne zegt Cerit zich niet te laten intimideren. Waarom trok hij deze column dan in? Cerit: "Het ging om zijn en mijn veiligheid. Mijn bedoeling was niet om hem monddood te maken. Mij werd door de Turkse media aangewreven dat ik het niet erg zou vinden dat iemand de profeet in mijn krant beledigt."

Het onderwerp speelde mee. "Op homoseksualiteit rust nog een taboe in de Turkse gemeenschap", zegt Cerit. "Ik weet niet, misschien is het fout geweest. Dit is ook een leerproces voor ons en onze lezers. We moeten andersdenkenden, ook als ze kritisch zijn, leren aanvaarden en respecteren."

Cerit zegt nu voornemens te zijn De Ruiter toch weer aan te stellen. "Het zijn heel moeilijke tijden. We worden afgeschilderd als landverraders, islamverraders. Afvalligen zelfs, die de dood verdienen. Terwijl ik belijdend moslim ben, en vijf keer per dag bid."

Hoe gevaarlijk het is om in Turkije beschuldigd te worden van het beledigen van de profeet, is lastig te zeggen. Volgens Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden, is er van de overheid niets te vrezen, maar kan het mensen 'heel erg boos maken'. In de jaren negentig vertaalde een Turkse schrijver 'De duivelsverzen' van Salman Rushdie, dat ook als beledigend voor de profeet werd gezien. "Dat leidde tot een enorme rel, en tot een aanslag op een hotel waarbij een flink aantal mensen is omgekomen."

Aanvankelijk begreep De Ruiter het besluit van de hoofdredacteur wel, zegt hij. "Het was te gevaarlijk voor hem." De kwestie waaide over nadat de mislukte staatsgreep het nieuws ging beheersen. Maar nu wil De Ruiter het er toch niet bij laten zitten. "Mij wordt mijn woord ontnomen. En dat komt door die beruchte lange arm van Erdogan. Voor het Nederlandse debat daarover is het van belang dat dit bekend is."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden