Zalm zegt het nu ook: Hypotheek aflossen

VVD'er voegt zich in koor van banken

VVD-prominent Gerrit Zalm mengt zich in de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Als bestuursvoorzitter van ABN Amro verklaarde de ex-minister van financiën afgelopen weekeinde dat iedereen straks moet gaan aflossen. Wie dat niet doet, krijgt geen belastingaftrek meer.

In een akkoord over de begroting voor volgend jaar besloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie eind april al dat na 1 januari bij nieuwe hypotheken afgelost moet worden. Dat treft mensen die verhuizen en een nieuwe lening aangaan, maar het raakt vooral starters op de woningmarkt die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Belangrijkste punt van kritiek op de maatregel was dan ook dat er onderscheid wordt gemaakt tussen nieuwkomers op de woningmarkt en bestaande huizenbezitters. Bankman Zalm sluit zich hierbij aan: ook bestaande gevallen moeten aflossen.

Zalm gaf niet aan welke vorm de beperking van de renteaftrek moet krijgen. Eerder deden de brancheorganisaties van huurders, verhuurders, huizenbezitters en makelaars dat wel. Zij bepleitten een volledige afschaffing van de hypotheekaftrek voor iedereen, starters en bestaande huizenbezitters, in kleine stapjes die dertig jaar in beslag nemen. Om te voorkomen dat door de stijgende woonlasten de woningmarkt volledig instort, zouden de huizenbezitters moeten worden gecompenseerd met een verlaging van de inkomstenbelasting. Verder zou volgens de woonorganisaties de overdrachtsbelasting moeten worden afgeschaft.

In de financiële sector is Zalm niet de eerste die pleit voor aflossing van hypotheken. Uit de hoek van de bedrijven die de aflossingsvrije hypotheek vele jaren gretig aan hun klanten verkochten was het eerst de Rabobank die om hervorming verzocht. "Er is haast geboden", zei Rabo-topman Piet Moerland een jaar geleden al. Hij pleitte als eerste voor een terugkeer naar ouderwetse annuïteitenleningen: bij deze vorm zijn de maandlasten over de looptijd constant, maar wordt in de loop van de tijd steeds meer aflossing en steeds minder rente betaald. Kom met een nationaal plan voor de woningmarkt, zei hij.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, gaf daarna de grootste zet. Hoge hypotheekschulden en dalende huizenprijzen zijn een gevaar voor de economie, gaf hij aan. Daarna volgde de ING. Die verklaarde eerder dit jaar ook dat de woningmarkt moet worden aangepakt. "Nu duidelijkheid verschaffen over de maatregelen, inclusief de hypotheekrenteaftrek, kan de rust in de markt herstellen zodat er weer beweging komt", liet de bank weten. "Ons voorstel is om het in één keer goed te doen. De politiek zou kunnen besluiten de renteaftrek geleidelijk in dertig jaar af te bouwen voor bestaande en nieuwe hypotheken. Om de inkomensgevolgen op te vangen kan de inkomstenbelasting omlaag zodat het netto-inkomen stijgt terwijl tevens het eigen woningforfait omhoog gaat. Dat voorkomt dat de groep die wel geprofiteerd heeft van de jarenlange huizenprijsstijging maar de hypotheek al heeft afgelost nog eens extra profijt krijgt bij de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek."

Wat gaat de politiek doen met deze suggesties? Op het voorstel van ING reageerde CDA-minister De Jager nog met de mededeling dat hij even niks doet. Maar ook het CDA is om. Waar bij de vorige verkiezingen de beperking van de renteaftrek voor hypotheken nog heftig omstreden was, is dat in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september niet het geval. Er zullen in de campagne nog veel varianten passeren en daarna is het de vraag hoever Den Haag tijdens de formatie van een nieuw kabinet wil gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden