Zalm vindt Fortuyn een gevaarlijke man

Pim Fortuyn is 'een gevaarlijke man' die het 'volk bedriegt' door te suggereren dat er simpele oplossingen mogelijk zijn voor ingewikkelde problemen als de files, de drugssmokkel, de WAO en de wachtlijsten in de zorg.

Van onze redactie politiek

Dat zei minister Zalm van financiën gisteren in het tv-programma Buitenhof. Zalm baseert zijn aanval op de 'De puinhopen van acht jaar paars', het vorige week verschenen boek waarin Fortuyn zijn politieke denkbeelden op een rijtje heeft gezet. Fortuyn zelf heeft altijd laten weten een bewonderaar van Zalm te zijn.

Volgens de VVD-minister staan er 'hele rare dingen' in Fortuyns boek, die 'financieel onverantwoord zijn'. In zijn ogen zal het voor de VVD heel moeilijk worden om de komende kabinetsperiode met Fortuyn te regeren.

Zalm noemde een hele rij bezwaren tegen Fortuyns voorstellen. Zo dreigen de prijzen in de gezondheidszorg de pan uit te rijzen omdat medisch specialisten die van Fortuyn zelf mogen vaststellen. Ook is het volgens Zalm een illusie te denken dat je zonder extra geld voor wegen de files op kunt lossen. En als de individuele huursubsidie echt wordt vervangen door een subsidie op ieder huis, dan ,,raken óf de overheidsfinanciën in het ongerede óf de belastingen moeten omhoog''.

De aanval van Zalm kwam één dag nadat VVD-leider Dijkstal aan de voorzitters van de VVD-kamercentrales had beloofd in de verkiezingscampagne een hardere, rechtsere toon aan te zullen slaan om Fortuyn-stemmers terug te winnen. Onder de VVD-achterban was gemor ontstaan na de teleurstellende raadsverkiezingen en de slechte peilingen.

Zaterdag echter sloten de liberale rijen zich weer nadrukkelijk. Dijkstal zegde toe meer emotie te tonen en de kiezer duidelijk te maken dat hij bereid is eventueel premier te worden. Verder werd duidelijk dat partijvoorzitter Eenhoorn geen politieke uitspraken meer zal doen zonder eerst met de lijsttrekker te overleggen. Door dat na te laten, bracht hij Dijkstal de afgelopen tijd meer dan eens in verlegenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden