Zalm van de Teppan

240 gram verse zalm, 10 gram zalmeitjes, 4 voorjaarsuitjes, wasabi (Japanse groene mosterd), 1 prei. Voor de saus: 25 ml sojasaus, 50 ml rijstazijn, 50 gram suiker, maïzena.

De Teppan was in Nederland lange tijd voorbehouden aan het Japanse restaurant, maar inmiddels heeft deze elektrische grillplaat een vaste plek in veel huishoudens veroverd. Geen wonder, want het is een prima manier om vlees of vis, maar ook groenten en rijst in korte tijd te bereiden.

Wat nog ontbrak was een Nederlandstalig kookboek met Japanse gerechten voor de Teppan. Dat is er sinds vorige week. Het heet ’Sazanka’ en is geschreven door Masashi Nonaka, chef in het Teppanyaki restaurant Sazanka in het Amsterdamse Okura Hotel. De recepten worden stap voor stap toegelicht met foto’s en er wordt een wijnadvies bij gegeven.

Ik heb als voorbeeld een recept met verse zalm gekozen. In het boek komt er ook een gebakken eryngii (Japanse paddestoel) aan te pas, maar omdat die hier niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, heb ik die weggelaten.

Eerst wordt de saus gemaakt. Meng hiervoor de sojasaus, rijstazijn en suiker in een klein steelpannetje en breng dit aan de kook. Los een halve eetlepel maïzena op in één eetlepel koud water. Giet langzaam het maïzenapapje toe en roer tot de saus bindt. Giet de saus in een kommetje en laat dit in de koelkast afkoelen.

Snij de zalm in rechthoekige stukken van ongeveer 4 x 4 x 8 cm. Zet een schaal met koud water met daarin ijsblokjes klaar. Giet een beetje olie op de hete bakplaat en schroei de vis dicht, ongeveer 2 seconden per kant. Dompel de vis in het ijswater en dep droog met keukenpapier. Snij de zalm in dunne plakjes. Blancheer de voorjaarsuitjes één minuut in kokend, gezouten water. Afspoelen met koud water en in stukken van vier centimeter snijden. Was de prei en snij het wit in de lengte in ragfijne reepjes. Leg de vis met de voorjaarsuitjes op vier borden. Schenk de saus rondom de vis en garneer bovenop met de zalmeitjes. Geef er een beetje wasabi en de fijngesneden prei bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden