Zalm tegen Europees satellietsysteem

BRUSSEL - De ambitieuze plannen van de Europese Commissie om een eigen satellietsysteem, dat Galileo is gedoopt, te lanceren, moeten worden uitgesteld. Dat heeft de Nederlandse minister Zalm gisteren in Brussel betoogd. Als van uitstel afstel komt, vindt Zalm dat helemaal niet erg.

Zalm vindt een eigen Europees systeem overbodig. Dat moet automobilisten de kortste route naar een bestemming wijzen en zou voor de transportsector van belang moeten zijn. ,,Er is een ander systeem, en dat is gratis, maar het is van de Amerikanen (het zogeheten GPS-systeem), en dus is het niet goed'', schamperde de bewindsman.

In de ogen van eurocommissaris De Palacio voor verkeer is er wel een markt voor Galileo en moet de EU op eigen benen staan. ,,Als er zo'n enorme behoefte aan is, hoe kan het dan dat er nog niemand is opgestaan die er geld mee denkt te verdienen?'', vroeg de bewindsman.

Volgens de oorspronkelijke plannen van de Commissie zou het bedrijfsleven bijna de helft van de zo'n 7,5 miljard gulden aan kosten moeten opbrengen. Concerns uit Italië, Spanje en Frankrijk willen graag de opdracht, maar willen er niet zelf geld in stoppen. ,,Een veeg teken'', vond Zalm. Voor De Palacio geen reden om de plannen af te blazen. ,,De Nederlandse minister is een kruidenier die ieder dubbeltje omdraait. Met een dergelijke instelling was er nooit iemand op de maan geland'', sprak haar woordvoerder eerder al.

Willen de EU-regeringsleiders over anderhalve week niet op een speciale top in Stockholm afspraken maken over hoe de EU de meest innovatieve economie ter wereld kan worden? De ideale gelegenheid om Galileo het groene licht te geven, vindt De Palacio.

Maar Zalm vindt de verwachtingen van de Commissie 'romantisch'. ,,Het goud ligt op straat, als je het mag geloven''. Hij zei 'kruidenier' een eretitel te vinden.

In zijn ogen klopt de begroting ook niet. Voor Galileo moeten dertig satellieten in de ruimte gebracht worden maar met mislukte lanceringen is geen rekening gehouden. Galileo is een duur prestigeproject, vindt Zalm, waarvan de kosten snel uit de hand zullen lopen. Bij gebrek aan klanten komt de eindrekening op het bord van de lidstaten terecht.

Zalm kreeg volgens eigen zeggen veel steun van Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken. Italië, Frankrijk en Spanje pleitten juist weer vóór.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden