Zalm moet Rutte-III in elkaar sleutelen

Als oud-minister van financiën Gerrit Zalm deze week de taken overneemt van afzwaaiend informateur Herman Tjeenk Willink, hoeven de onderhandelaars zich over één ding in elk geval geen zorgen te maken: hun wekker. 

De kans is klein dat Zalm de partijen voor dag en dauw bijeen roept om te overleggen over een nieuw kabinet, de liberaal doet niets liever dan uitslapen en is een zelfverklaard avondmens. “Ik streef er altijd naar, dat ik pas na negenen opsta”, zo tekende deze krant in 1997 op uit zijn mond.

Tjeenk Willink stuurt morgen zijn eindverslag naar de Kamer, waarin naar verwachting de naam van zijn opvolger staat. In meer opzichten zal de wissel een verschil van dag en nacht zijn voor de kopstukken van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Waar Tjeenk Willink graag uitgebreid van gedachten mocht wisselen over de taak van de politiek, is Zalm veel meer een man van de praktische school: wat hem betreft geen ellenlange sessies over ideologische zielenroerselen, maar liever concreet overleg over duidelijke afspraken om mensen ‘iets minder ongelukkig’ te maken. “Ik hou van snel besluiten nemen en niet van tijdverspilling”, schreef Zalm ooit.

Lands langstzittende schatkistbewaarder

Met zijn nog officieuze opdracht – vorm een kabinet dat links en rechts verbindt – moet Zalm (65) gelet op zijn cv uit de voeten kunnen. Als zoon van een kolenboer werd hij als tiener lid van de PvdA, om rond zijn dertigste als afgestudeerd econoom bij de VVD te belanden. In de jaren negentig en nul was hij onder Wim Kok en Jan-Peter Balkenende minister van financiën in vier kabinetten met afwisselend PvdA, CDA en D66. Ervaringen die garant zouden moeten staan voor een groot politiek inlevingsvermogen.

De ChristenUnie ontbreekt in het rijtje partijen waarmee Zalm samenwerkte, maar het zal hen geruststellen dat het geloof de liberaal uit een Enkhuizer vissersgeslacht niet vreemd is. Als kind was hij actief in de apostolische kerk, ging hij naar zondagsschool en bad hij ‘met overgave tot God’. Rond zijn achttiende was het daarmee plots gedaan, maar hij kan ‘heimwee’ hebben naar het geloof, vertelde hij in 2001. “Ik blijf een zekere warmte voelen voor mensen die gelovig zijn. Het geloof in God heeft grote voordelen. Als een atheïst in de penarie zit, moet hij het allemaal zelf maar uitzoeken.”

Voor Zalm wordt het zijn eerste politieke klus in jaren. Na zijn vertrek van het Binnenhof na Balkenende-III stapte hij over naar het bedrijfsleven. Hij zat twee jaar hoog in de boom bij DSB Bank. Toen de bank van Dirk Scheringa failliet ging, stapte hij over naar ABN Amro, dat door de economische crisis net was genationaliseerd. Het was aan Zalm om als bestuursvoorzitter de bank klaar te stomen voor een terugkeer naar de beurs. Eerder dit jaar vertrok hij er.

Zuinigheid

Als ’s lands langstzittende schatkistbewaarder heeft Zalm ongetwijfeld de nodige ideeën over wat financieel te doen nu de economie er weer beter voorstaat. Opgevoed met zuinigheid als deugd zal Zalm de onderhandelaars willen behoeden voor al te enthousiast gestrooi met geld. “Het ligt buiten mijn macht als politicus om iedereen gelukkig te maken”, zei hij in 2001 als minister in deze krant. “Maar het feit dat het goed gaat met de Nederlandse economie, dat de overheidsfinanciën een beetje op orde zijn, maakt in ieder geval veel mensen iets minder ongelukkig.”

Rest de vraag in hoeverre Zalm die mensen in het land op de hoogte zal gaan houden van de formatievorderingen. Als partijleider en bewindsman was hij vanaf 2002 zijn tijd vooruit met een eigen weblog (‘Zalmlog’) waarop hij zijn werkdagen minutieus vastlegde. Van werkoverleggen en buitenlandse reizen tot gamesessies op kantoor – Doom II was een tijd favoriet – niets bleef onvermeld. Na een volle week in 2004 noteerde Zalm tevreden: ‘Thuis direct in bed gedoken en lang uitgeslapen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden