ReceptZalm met een kruidig korstje

Zalm met een kruidig korstje

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen:

• 100 gr couscous
• 1 el ras-el-hanout
• stuk verse gemberwortel (3-4 cm)
• 1 teentje knoflook
• 1 (biologische) citroen
• 4 zalmfilets, elk circa 125 gr, waarvan de huid is verwijderd
• 1 ei
• zout/peper
• klontje boter
• scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

Een goed voor te bereiden ­gerecht voor de komende paasdagen. Goede zalm is te herkennen aan een mooi glanzend vel, de filet moet stevig en fris zijn. Zalm heeft witte vetlijnen, maar deze moeten dun en niet te duidelijk zijn. Noorse en Ierse zalm hebben dezelfde roze-rode kleur, maar Schotse zalm is door het hogere vetgehalte wat lichter van kleur.

Breng ruim water aan de kook. Doe de couscous in een schaal en schenk er zoveel kokend water op dat de couscous net onder staat. Laat 10 minuten rusten, maak de couscous los met een vork en laat het nog eens 5 minuten staan. Spreid de couscous uit op een grote platte schaal en laat het afkoelen en drogen.

Meng de ras-el-hanout met de geraspte gemberwortel, de gepelde, heel fijn gehakte knoflook en de rasp van de goed schoongeboende citroen. Meng dit mengsel met de couscous, voeg niet alle citroenrasp in een keer toe, begin met 1 eetlepel en proef eerst, voeg dan eventueel meer toe.

Dep de zalmfilets goed droog. Klop het ei goed los in een diep bord. Wentel de zalmfilets door het losgeklopte ei. Mocht het te weinig zijn, neem dan een extra ei. Wentel de zalm vervolgens door het couscousmengsel. Druk dit goed aan met de handen. Laat de zalm even rusten op een houten plank.

Verhit de olijfolie met het klontje boter in een koekenpan. Bak de zalmfilets eerst 3-4 minuten aan de ene kant, verschuif de vis niet in deze minuten. Keer de vis voorzichtig en bak hem aan de andere kant ook 3-4 minuten, afhankelijk van de dikte. Leg de vis op een schaal bekleed met keukenpapier en houd ze warm.

Serveer de zalm naar keuze met voorjaarsgroenten zoals (groene) asperges, peultjes, sugar snaps of bimi. De groenten kort blancheren en om en om roerbakken in een olijfolie. Geef er gekookte of gebakken krielaardappeltjes bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden