Zalm: economie niet kapot bezuinigd

DEN HAAG (ANP) - Minister Gerrit Zalm van Financiën ontkent dat het kabinet de economie de afgelopen jaren ,,kapot heeft bezuinigd'', zoals de linkse oppositie hem voor de voeten werpt. Zowel in 2004 als 2005 was de groei licht hoger dan in de andere landen die de euro hebben ingevoerd, aldus Zalm.

In 2006 en 2007 loopt Nederland volgens Zalm duidelijk voorop. Alleen in 2002 en 2003 bleef Nederland achter bij het gemiddelde in het eurogebied. Zalm zei dat donderdag bij de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer, het debat over de financiële toekomstplannen van het kabinet.

De VVD-bewindsman slaagde er niet in PvdA, GroenLinks en SP te overtuigen. Volgens PvdA'er Ferd Crone zou het in Nederland nóg beter zijn gegaan als de koopkracht van de burgers niet was aangetast door het kabinetsbeleid.

Financieringstekort

Volgens Zalm moest het kabinet een paar jaar terug wel ,,aan de noodrem trekken'' omdat het financieringstekort boven de 3 procent uitkwam, het maximale niveau dat volgens Europese afspraken is toegestaan. Inmiddels is het tekort verdwenen. Volgend jaar zal zelfs een klein overschot ontstaan.

De kritiek van links dat dat overschot vooral te danken is aan de gunstige economische conjuctuur, deed Zalm af met de opmerking dat het allemaal nog veel beter moet. ,,I never promised you a rose garden'', zei hij, met een verwijzing naar een bekend lied.

Werkgelegenheid

Ook over de werkgelegenheid bleven Zalm en de linkse fracties tegenover elkaar staan. Volgens de minister zal volgend jaar ,,een record aantal mensen aan het werk zijn''. Maar GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik wees erop dat over de hele kabinetsperiode gezien het aantal banen maar met 22000 toeneemt. ,,Een ongekend slechte prestatie'', vindt Vendrik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden