Moderne manieren

Zal ik als ongelovige meezingen in de kerk?

Beeld Meulendijks Nanne

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beste Beatrijs,

Soms raak ik, man, als ongelovige verzeild in een christelijk gezelschap dat psalmen en andere liederen zingt. Bijvoorbeeld bij een cantatedienst (een reguliere kerkdienst, waar ik voor de mooie muziek kom) of bij een uitvaart. Ik weet niet goed wat ik dan moet doen. Meezingen, al dan niet zachtjes, kan ik technisch wel, ik ben opgegroeid met de liturgische traditie. Het lijkt een kleine moeite en is gezelliger dan nors zwijgend voor je uit staren. Anderzijds heb ik helemaal niets met de gelovige teksten. Het voelt onoprecht om deze dan toch mee te zingen, alsof ik niet trouw ben aan mijzelf. Wat raadt u mij aan?

Meezingen als ongelovige?

Beste Meezingen als ongelovige,

Als er door de aanwezigen gezongen wordt in een kerk, hetzij bij een cantatedienst, hetzij bij een hoogmis of een uitvaart, mag iedereen meezingen, ongeacht zijn of haar religieuze overtuiging. Sommige mensen zingen niet mee, omdat ze het niet kunnen of niet willen, maar het mag altijd. Als u graag wilt meezingen, zing dan vooral mee. Als u er niets voor voelt, dan doet u het niet. U hoeft de liedteksten niet te onderschrijven om mee te zingen.

Trouw zijn aan jezelf of oprecht zijn heeft niets te maken met zingen. Religieuze liederen worden ook door niet-religieuze mensen gezongen uit esthetische motieven. Als u niet wilt meezingen, hoeft u trouwens niet op een norse manier te zwijgen. U kunt ook neutraal vriendelijk voor u uit kijken.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden