Zaken

Ze doen het al een tijdje – jaarlijks een nationaal omroepcongres organiseren. Dan komt radio- en televisieland rond een gesponsorde lunch een dagje bijeen.

Wim Boevink

Minister Plasterk mocht in de editie van 2007 als eerste spreken. Na Medy van der Laan (laat me verdomme even uitpraten!) en een waarnemende Maria van der Hoeven waren ze in Hilversum wel weer toe aan iets fris uit Den Haag, want van zo’n Plasterk wordt toch het een en ander verwacht, dat heb je met sommige mensen.

Plasterk sprak losjes, aan de hand van een paar steekwoorden, wars van politiek jargon. Een kleine gezinsanekdote hier, een amusante metafoor daar, allemaal makkelijk geformuleerd in zachte tussenzinnen en met een stem die hoewel niet erg krachtig toch tot luisteren noodt. Hij begon zijn betoog met heel eenvoudige, maar prikkelende vraag: waarom maakt u radio en televisie? Want tot de makers wilde hij zich richten, niet tot bestuurders en managers, want deze minister houdt van het handwerk, de liefde voor het vak, de liefde misschien ook voor een rijk geschakeerd medialandschap. Hij houdt van dingen die integer gemaakt worden.

Een blik op de lijst van congresdeelnemers leerde echter dat zijn gehoor niet uit programmamakers bestond. Sales directors, accountmanagers, senior marketeers, register accountants, press & communicationmanagers, managing consultants, business developers, principals, senior associates – die stonden op de lijst, zodat je het gevoel kreeg dat televisie en radio maken heel veel met zaken en heel weinig met integere programma’s maken van doen heeft.

Waarom maakt u radio en televisie? De basisvraag van de minister moest dus onbeantwoord blijven en al gauw kwam er een KPN-topman aan het woord en gingen ’beleidsbepalers’ in debat en werd er in een taal gesproken die breeduit werd verstaan.

Ik noteerde begrippen als ’content-provider’ en ’streaming video’ en ’multi-access’-bedrijven. Het ging om ’level play’ en geloof in ’sharing’ en over programma’s die niet ’straight-jacket’ werden doorgegeven. Na het verdwijnen van Talpa kon RTL aan ’cherry-picking’ doen en reken maar dat er bij de publieke omroep nog een ’shake-out’ gaat komen en dat SBS dus niet ’head-first’ ergens instapt.

Over SBS gesproken, hoe komt het nou dat uitgerekend deze zender de film ’An Inconvenient Truth’ van Al Gore gaat uitzenden? Een echte publieke-omroepfilm. Nou ja, zei de SBS-beleidsbepaler, die zat per ongeluk in een pakket dat we hebben ingekocht. Dat overkomt je soms. Dan maak je er een eventje van.

Bij ons zat ineens ’The Last Passion of the Christ’ tussen de spullen, zei de man van RTL. En de man van de publieke omroep zei: wij gaan in het najaar een week aandacht besteden aan Darfur. Hè, gezellig, zei gespreksleider Jort Kelder.

De minister was toen allang weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden